МВР и прокуратурата разследват пътен полицай за корупция. Те са се самосезирали заради видеоклип, разпространен в социалните мрежи. На него се вижда как служител на КАТ иска подкуп от шофьор в столицата. МВР е установило самоличността на участниците в клипа. По случая е образувано дисцилинарно производство.

Пътен полицай проверява шофьор, спрял неправилно на столичния булевард "Васил Левски" вчера. Установява, че автомобилът не е минал годишен технически преглед. Иска подкуп, за да напише акт за по-малкото нарушение.

Санкцията за липса на талон за годишен технически преглед е глоба до 50 лева и спиране на автомобила от движение. Глобата за неправилно паркиране е 50 лева.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Пътният полицай е поискал 50 лева подкуп - получил ги е. И е съставил фиш за леко наказуемо нарушение и то е за неправилно паркиране. Фактите, които виждаме и във видео клип потвърждават тези обстоятелства.

Катаджията е със среден стаж в системата на МВР. Вчера патрулирал сам. В колата му не е имало камера за видео наблюдение.

Младен Маринов - главен секретар на МВР: Но пък там, където е носел службата, е в условията на видео наблюдение, изградено на територията на София. Фактите са изяснени - предстои просто документиране. Но все пак ние трябва да спазим процедурата, за да е ефективно наказанието. Дисциплинарно разследващия орган ще прецени, дали служителят ще бъде остранен от работа.

На този етап от разследването шофьорът, дал подкупа, ще бъде разпитан, като свидетел.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Считаме, че към този момент той е бил изнуден да плати тази парична сума.

Ако бъде доказана вината на полицая, той може да получи над пет години затвор.