НОВИНИ

МВР и прокуратурата разследват схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК

МВР и прокуратурата в съвместна акция. Проверяват се областите в страната с най-много отпуснати инвалидни пенсии. Съмненията са, че част от хората получават пенсии за общо заболяване без дори да са се явили на ТЕЛК. В Силистра имало посредници, които срещу 600 лв уреждали фалшиви решения. Образувани са 4 досъдебни производства и 7 прокурорски преписки. За момента няма задържани, но до дни вероятно ще има хора с повдигнати обвинения. Репортаж на Альоша Шаламанов.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:00, 21.01.2019
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Проверката започнала преди месец по разпореждане на премиера и главния прокурор. Разследващите започнали от областите с най-много отпуснати инвалидни пенсии. Рекордьор e Силистра с 28%. Всеки трети пенсионер от Село Черник получава инвалидна пенсия, сочат данни на НОИ.

Гюлстун Алекбер - кмет на с. Черник: Преди около 8 години беше нашумяло нещо такова. Но в момента не сме чували за този вид пенсиониране.

Според кметицата част от хората с инвалидни пенсии получили писма от ТЕЛК.

Гюлстун Алекбер - кмет на с. Черник: И се оказа, че ги викат наново в ТЕЛК. Някои хора си спомням, че и връщаха суми.

При проверки в Силистра сега разследващите открили много празни бланки за ТЕЛК, лични документи и списъци с лични данни. Разпитани са над 200 души.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Голям процент от хората с които сме беседвали се оказа, че не знаят от какво са болни, не знаят къде са се лекували, не знаят каква им е диагнозата. Можем да направим обосновано предположение,че тук става въпрос за фиктивно издаване на документи.

В Силистренско действали и посредници, които уреждали фалшиви решения на ТЕЛК.

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: Взимат 600 лева и се свързват със съответния човек, за да уредят ТЕЛК без въобще лицето да ходи на каквато и да било комисия, без да представя документи. И в крайна сметка лицето придобива инвалидна пенсия без въобще да е ходило никъде.

Цената на услугите на посредниците достигала 2500 лева в зависимост от региона, в който работят. Повечето хора се оказвали с еднакви диагнози, като болки в кръста, колената и високо кръвно налягане. Някои лежали фиктивно в болница, за да се сдобият с решение на ТЕЛК и право на инвалидна пенсия.

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: Едни огроомни суми - стотици милиони изтичат в пясъка и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари. А това са инвалидите.

Над 450 000 души получават инвалидни пенсии. През миналата година разходите на Националния осигурителен институт са за тях надхвърлили 1 милиард и 560 милиона лева.

Ивайло Иванов - управител на НОИ: Тревожен е фактът, че в разрез с демографската тенденция броят на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, които се падат на 100 души от населението нараства във всички области на страната.

Хората с инвалидни пенсии и решения на ТЕЛК имат право да се възползват от 39 социални права, като безплатна винетка, талон за паркиране, намалена карта за градския транспорт.

От МВР и прокуратурата обещаха, че проверки за източване на НОИ ще има в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В 12 области в страната е обявена грипна епидемия
В 12 области в страната е обявена грипна епидемия
Сняг и минусови температури по Източното крайбрежие на САЩ и Канада
Сняг и минусови температури по Източното крайбрежие на САЩ и Канада