НОВИНИ

Борисов разпореди МВР и прокуратурата да проверят къщите за гости в страната

По разпореждане на премиера, МВР и прокуратурата започват проверки на всички къщи за гости в страната. До момента са проверени 110 от Държавен фонд "Земеделие" и са издадени искания за възстановяване на над 10 млн. лв. средства.

Александър Марков
от Александър Марков
12:20, 30.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Заради скандала с къщите за гости, строени с европейски пари, премиерът разпореди прокуратурата и МВР да започнат проверки на всички 746 такива къщи, построени с евросредства в периода 2017 - 2013 година.

Земеделският министър Румен Порожанов и вътрешният министър Младен Маринов обявиха, че 110 къщи вече са проверени, като 32 от тях ще трябва да връщат пари в размер на 10 млн. лева, тъй като въпросните къщи не са били използвани по предназначение.

Румен Порожанов, министър на земеделието: По информация от преди седмица, може би, са проверени над 110 - говоря само от техническия инспекторат на Фонд "Земеделие" - къщи за гости. Като по тях са направени актове и са предявени за възстановяване над 10 милиона лева. За 32 от тях имаме искане за пълно възстановяване на сумите. За останалите има частично или финансова корекция.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: В ход вече са проверките по конкретните обекти. Ще бъдат обхванати абсолютно всички къщи за гости в пълен обем. Правят се съответно насрещни проверки в общините, дали там са плащани туристически данъци. Дали са вписвани в съответните районни управления настанените лица.

Освен самите съдържатели на къщите за гости, ще бъдат проверявани и строителите и изпълнителите на въпросните проекти.

Допълнителна информация се очаква, когато проверката приключи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проследете посещението на папа Франциск в ефира на БНТ
Проследете посещението на папа Франциск в ефира на БНТ
Правителството отпусна 7,5 млн. лв на УНСС и 2 млн. за Националната библиотека
Правителството отпусна 7,5 млн. лв на УНСС и 2 млн. за Националната библиотека