НОВИНИ

МВР купува 15 високоростни автомобила

МВР купува 15 високоростни автомобила от различни марки. Те ще бъдат без полицейска маркировка и с тях ще се осъществява скрит контрол на движението по пътищата. Обществената поръчка вече е обявена. Новите автомобили са част от стратегията на "Пътна полиция" за справяне с агресивните шофьори.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
06:37, 05.12.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Всеки ден над 2400 автомобила са засечени да се движат с превишена скорост по пътищата в страната. Кола, летяща по магистрала "Тракия" със завидните 237 километра в час за сега е рекордната находка на камерите на пътна полиция. Все повече са и сигналите за шофьори, които шофират агресивно.

Звезделин Колев, началник отдел "Пътна полиция" - ГДНП: Тормозят хората, в смисъл карат с много висока скорост, настигат ги, започват да ги притискат. И нашата идея е със закупуване на немаркирани автомобили, които са достатъчно мощни да бъдем актуални на всички промени.

Предвижда се да бъдат купени 15 високоскоростни автомобила, които да не са индикирани и с тях да се работи под прикритие.

Звезделин Колев: Второ да са оборудвани с всички системи за заснемане на скорост, да може да се направи снимка, да може да се направи видеоклип. Да може при заснемане на определено нарушение, да се настигне водача, да се включат на задното стъкло надписи "полиция" и "стоп", стрелка и да се отбие водача.

Колите ще бъдат оборудвани и с необходимата техника за извършване на пълна проверка на водача на автомобила и пътниците в него, както и налагане на глоба веднага. Ако шофьор, стане свидетел или жертва на агресивно движение на пътя ще може да подава сигнал и такъв автомобил ще бъде изпращан към мястото.

Звезделин Колев: При установяване на този тип "джигити", хора, които се движат от лента в лента. С действията си са доста опасни за себе си, за другите водачи, вече ние ще се включваме и ще взимаме отношение.
С тези автомобили ще се засичат и нарушения от страна на водачи, които не са български граждани. Те ще бъдат спирани и глобявани на място. Така от "Пътна полиция" казват, че ще повишат събираемостта на глобите наложени на чужденци.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Льо Монд: Френските Алпи са били база на руски шпиони, действали и в България
"Льо Монд": Френските Алпи са били база на руски шпиони, действали и в България
Българин издаде книга с български текстове на френски комикс по „Под игото”
Българин издаде книга с български текстове на френски комикс по „Под игото”