МВР няма да строи нови бежански лагери в България. Това заявиха категорично от Министерството на вътрешните работи по повод появилите се информации, че с 8 млн. лв. ведомството ще изгради селища за мигранти в Елхово, Любимец и Малко Търново. Повод за слуховете е обществена поръчка, обявена от МВР през миналата седмица.

Не бежански лагери, а подготовка на площадки за настаняване при извънредна ситуация. За това става дума в обществената поръчка, превърнала се в обект на дискусии, обясниха от МВР. Целта е България да бъде подготвена, в случай, че има нова бежанска вълна. С пари от еврофондовете, одобрени още през 2016 г., ще бъдат разчистени терени на вътрешното министерство в Елхово, Любимец и Малко Търново.

Милко Бернер, зам.-министър на вътрешните работи: Дейността, която предвиждаме да извършим, е свързана единствено и само с подготовка на площадките.

Центровете ще бъдат отворени и оборудвани с фургони само, ако бежанска вълна премине през България и само с решение на правителството.

Екип на БНТ в бежанските лагери в Малта

Екип на БНТ в бежанските лагери в Малта

Десетки хиляди африканци всяка година поемат опасния път към Европа през Средиземно море. Не всички, обаче, достигат Стария континент. 234 души са заг...

Малта: Как се справят с мигрантите на вратата на Европа?

Малта: Как се справят с мигрантите на вратата на Европа?

58 хиляди молби за убежище в ЕС са подадени от началото на тази година, съобщиха от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Половинат...

В Елхово ще бъде най-големият център с капацитет за над 1600 души. Там кметът заяви, че е научил от медиите.

Крайният срок за приключване на проекта е януари 2020 г.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Ако дейностите по него не бъдат реализирани, на България ще бъде наложена финансова корекция, която вече ще се плати от държавния бюджет.

В момента МВР има два центъра за настаняване на мигранти в Бусманци и Любимец, които са с капацитет от 700 места. От тях са заети са под 10%.