Признание за оказаното съдействие при разкриването на шесторно убийство в Нови Искър, получиха петима жители на Луково и околните села, участвали в полицейската операция. Те са работили заедно с полицията през трите дни, в които органите на реда издирваха убиеца - Росен Ангелов, като са ги напътствали в района на селото и околностите, където мъжът се укриваше. Поздравителните адреси са от името на главния секретар на МВР Младен Маринов и бяха връчени на официална церемония в дирекция "Жандармерия".

Луково, Своге Нови Искър, Район Нови Искър

Цветан и Бисер - двама от петимата местни жители, включили се в акцията на полицията за откриването на шесторния убиец от Нови Искър - Росен Ангелов. Единият животновъд, другият общ работник в автосервиз, макар и с различни професии двамата си поставят обща цел-да върнат спокойствието в селото.

Всичко започва на 2 януари, когато полицията открива петима души мъртви в Нови Искър. Ден по-късно във вилната зона, която се намира в близост до къщата на ужасите, е намерено шесто тяло - това на Кети Кюхова. Дръзкото шесторно убийство потриса местните. Два дни разследващите са в търсене на следи и улики, които ги отвеждат до село Луково. Повечето къщи тук са празни, изоставени или порутени - добро убежище за някой, който не иска да бъде открит.

Румен Колев, кмет на с. Луково: Нашият район е пресечен, непознат за хората, които дойдоха тук и за всички служби. Тук само нашето районно разпознава местността, но нямаше как да свърши работата, защото трябваше много ресурс. Бяха се разделили за всяка група имаше по един местен ловджия, претърсиха района и резултатът беше налице.

От момента, в който следите на убиецът Росен Ангелов, отвеждат полицаите в село Луково, петимата ловджии са част от издирвателната операция.

Цветан Цветков: Работехме перфектно, защото ние познаваме района. Ние ги развеждахме. Направиха един квадрат, който отвън навътре се стенсяваше и стесняваше, защото те и не знаеха накъде да тръгнат, а ние сме ловци и знаехме. Все пак има много вилни зони, изоставени къщи, които са необитаеми и това предразполага такива хора да се настаняват там.
Бисер Занков: Най-тежкото беше ходенето през гора, през пресечените местности, през трънаци. Сутрин от осем, вечер до 6-7 на здрач и на другия ден отново. Няма начин.

Три дни отнема на местните и разследващите да открият тялото на убиеца - време, изпълнено с неспокойствие и безсънни нощи за хората от селото, но и за онези, които го търсят.

БНТ: "Страх ли Ви беше?
Бисер Занков: И да и не. Все пак се знаеше, че човекът, който се издирва, е въоръжен и колкото и да е всеки си има едно на ум.
Цветан Цветков: Нормално е все пак да се притеснява човек, защото не знаеш какъв човек стои срещу теб.

Цветан и Бисер не се възприемат герои, въпреки признанието, което са получили. Не се възприемат като такива, защото това, според тях, е не подвиг, а дълг, който всеки от нас има. Гордеят се обаче с признанието и споделят, че най-голямата награда за тях е, че са помогнали спокойствието в Луково да се върне.

Ясен е мотивът за шесторното убийство в Нови Искър

Ясен е мотивът за шесторното убийство в Нови Искър

Росен Ангелов се е самоубил ден след началото на издирването му. Това заявиха днес от прокуратурата. Оттам направиха извънреден брифинг, за да изяснят...

Окончателно: Росен Ангелов е убиецът от Нови Искър

Окончателно: Росен Ангелов е убиецът от Нови Искър

След заседанието на КСНС вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че са готови основните експертизи, които категорично доказват, че Росен Ангелов е...