Статутът на "Царските конюшни" ще бъде решен след 15-ти август, съобщи министърът на културата Боил Банов. Предложението е те да станат културна ценност с национално значение. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че вече е разпоредила на 20-те собственици на имота да се издадат предписания за агажиментите им.

Собствениците на обекта трябва да възстановят и поддържат Царските конюшни, защото това е тяхно задължение, поясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев потвърди, че вторият етаж е собственост на МВР и след приключването на огледите ще се направи нов проект за изгорелия покрив.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Ние трябва да възстановим покрива и не само покрива, ако обърнете внимание, там таванът го няма. Трябва да се възстанови основата и след това да правим и покрива, но все едно го правим. Ангажираме се.
От полицията разследват версията за умишлен палеж на "Царските конюшни"

От полицията разследват версията за умишлен палеж на "Царските конюшни"

От Министерството на културата ще задействат максимално бързо процедурата по даване на предварителен статут на културна ценност на "Царските конюшни"...

Към момента Царските конюшни са под закрилата на Закона за културно наследство. Това е същият закон, с който ще се реши и бъдещето на обекта.

Боил Банов, министър на културата: Той няма да промени границите и режимите. Те са такива. Никакво надстрояване, никаква възможност за бутане, никаква възможност за промени.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова припомни,че районните кметове са задължени да контролират опасни сгради с постоянни комисии от години. И всеки от тях трябва да издава предписания и да налага санкции.След промяната на Закона за устройство и застрояване на Столичната община глобите вече са по-високи - от 100 000 на 200 000 лева за юридическо лице и от 10 000 на 50 000 лева за физическо.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Всъщност тези санкции, за които говоря, важат само за паметници на културата, а за съжаление Царските конюшни все още не са.

При пожара бяха засегнати около 700 кв. м. До началото на новата учебна година районът трябва да бъде напълно обезопасен, тъй като е в близост до Първа английска гимназия.

Ускоряват процедурата по даване статут на културна ценност на "Царските конюшни"

Ускоряват процедурата по даване статут на културна ценност на "Царските конюшни"

Ще активизираме максимално бързо процедурата по даване на предварителен статут на културна ценност на Царските конюшни, обяви министърът на културата...