НОВИНИ

МВР поема част от ремонта на "Царските конюшни", решават статута след 15 август

Статутът на "Царските конюшни" ще бъде решен след 15-ти август, съобщи министърът на културата Боил Банов. Предложението е те да станат културна ценност с национално значение. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че вече е разпоредила на 20-те собственици на имота да се издадат предписания за агажиментите им.

Цанка Николова
от Цанка Николова Екип на БНТ
17:22, 31.07.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Собствениците на обекта трябва да възстановят и поддържат Царските конюшни, защото това е тяхно задължение, поясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев потвърди, че вторият етаж е собственост на МВР и след приключването на огледите ще се направи нов проект за изгорелия покрив.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Ние трябва да възстановим покрива и не само покрива, ако обърнете внимание, там таванът го няма. Трябва да се възстанови основата и след това да правим и покрива, но все едно го правим. Ангажираме се.
;

Към момента Царските конюшни са под закрилата на Закона за културно наследство. Това е същият закон, с който ще се реши и бъдещето на обекта.

Боил Банов, министър на културата: Той няма да промени границите и режимите. Те са такива. Никакво надстрояване, никаква възможност за бутане, никаква възможност за промени.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова припомни,че районните кметове са задължени да контролират опасни сгради с постоянни комисии от години. И всеки от тях трябва да издава предписания и да налага санкции.След промяната на Закона за устройство и застрояване на Столичната община глобите вече са по-високи - от 100 000 на 200 000 лева за юридическо лице и от 10 000 на 50 000 лева за физическо.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Всъщност тези санкции, за които говоря, важат само за паметници на културата, а за съжаление Царските конюшни все още не са.

При пожара бяха засегнати около 700 кв. м. До началото на новата учебна година районът трябва да бъде напълно обезопасен, тъй като е в близост до Първа английска гимназия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвежда се временна организация на движението в района на столичния Бизнес парк
Въвежда се временна организация на движението в района на столичния Бизнес парк
Лондон иска помощ от Германия и Франция за Брекзит
Лондон иска помощ от Германия и Франция за Брекзит