МВР предлага парите за извънреден труд на полицаите да се променят всяка година, заяви за "По света и у нас" зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Промените са заложени в поправките на закона за МВР, които вече са внесени за обсъждане в парламента. Днес силовото ведомство публикува проект на заповед, с която се регламентира допълнителното заплащане за извънредни дежурства.

По 25 стотинки на час ще получават полицаите при нощни дежурства, 10 стотинки когато са на разположение и двоен надник, ако работят на официални празници. Това предвижда проекта на заповед за изплащане на извънреден труд, публикувана за обществено обсъждане. Ръководството на МВР предлага тези суми да се актуализират ежегодно.

Красимир Ципов - зам.-министър на вътрешните работи: "Това е и едно своеобразно продължение на таза политика, която предприе това ръководство всички важни въпроси, касаещи социални права на служителите, да бъдат обсъждани в рамките на съвета за социално партньорство. От друга страна, да се съобразим и с гласувания бюджет всяка година."

Ципов припомни, че през тази година на два пъти са се увеличили възнагражденията за специфични дейности и за постигнати резултати. През следващата седмица ще приключи и изплащането на парите за униформено облекло, които бяха спрени между 2011 и 2015 г, и бяха в основата на полицейските протести.

Красимир Ципов - зам.-министър на вътрешните работи: Сумата, която ще бъде изплатена на служителите е от порядъка на близо 17,5 млн. лв., а по останалите две възнаграждения сумите, с които са се увеличили техния размер е от порядъка на между 10 и 11 млн. Нещо, което смятаме политическото ръководство за свой успех, че успяхме да осигурим тези средства".

На този фон, продължават полицейските протести в страната. В Смолян униформените поискаха повишение на заплатите с 20%. Становището има за проектозаповедта ще е готово до края на седмицата.

Михаил Узунов - председател на 47-о дружество на СФСМВР към РУ-Смолян: "Нека да видим заповедта как точно са го казали и как точно са го изписали, по простата причина, че до сега имаше едно заплащане, да видим за какво точно става на въпрос. Ако това е нещо ново, да видим какво е новото в него".

Разчетите за заплащане на извънредния труд ще бъдат обсъдени следващата седмица и в рамките на тристранния и съвет за социално сътрудничество.