МВР концентрира усилията си върху гарантиране на сигурността и обществения ред по време на предстоящите избори и Посещението на папа Франциск в началото на май. От Столичната дирекция на вътрешните работи се отчетоха за работата си през миналата година.

Предстоящите евроизбори и вотът за местна власт изискват стройна организация в състава на МВР. Според вътрешния министър Младен Маринов, осигуряването на реда и спокойното протичане на изборите ще бъде главното предизвикателство не само пред областните дирекции на полицията, но и пред цялото ръководство на министерството.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Нашата задача е основно да създадем условия, да гарантираме добър обществен ред и също така да не допускаме престъпления срещу изборните права на гражданите.
Вижте програмата за посещението на папа Франциск в България

Вижте програмата за посещението на папа Франциск в България

Пресслужбата на Светия престол днес публикува работен вариант на програмата на апостолическото пътуване на Светия отец в България и Северна Македония....

Друга важна задача - за предстоящото в началото на май посещение на папа Франциск в България в МВР вече има създаден щаб, за гарантиране на сигурността по време на визитата. За целта движението на различни места в столицата ще бъде временно спирано и ограничавано.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Това е едно посещение първо с висок риск, второ, свързано с доста затруднения, които ще изпитат гражданите, но се надявам да ни разберат, предвид засилените мерки за сигурност, противодействие на тероризма, да ни извинят за затрудненията, които ще изпитат.

От Столичната дирекция на вътрешните работи се отчетоха за работата си през миналата година - регистрираните престъпления са намалели с 9%, а разкриваемостта се е увеличила. И докато жертвите от катастрофи в национален мащаб са станали по-малко, в София загиналите са с 14 повече от 2017 г.