НОВИНИ

Разкрита е схема за трафик на хора чрез фиктивни бракове

Две жени и един мъж - българи и един индиец са задържани за организиране на схема за нелегална миграция. Те организирали момичета от България, които фиктивно сключвали брак с граждани от Индия и Пакистан и така им осигурявали легално пребиваване в страните от Европейския съюз.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:45, 09.05.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Преди две години разузнавачите на "Гранична полиция" попадат на схема, чрез която момичета от София заминават за Кипър. Прави впечатление, че два месеца по-късно те се връщат, но вече омъжени - все за индийци или пакистанци.

Росица Димитрова, началник отдел в Главна дирекция "Гранична полиция" - МВР: Първоначалната информация през 2017 година беше Кипър, в последствие се промениха и последните страни като дестинация за брак са Австрия, Дания и Белгия.

Разследващите установяват, че двама мъже и една жена, българи, набират момичета от ромския етнос, които са съгласни на фиктивни бракове. Един индиец пък намира кандидат-съпрузите, които са негови сънародници, както и пакистанци. Първо бъдещите булки законно заминават за някоя от трите западни държави там се настаняват на предварително осигурени адреси. С туристически визи при тях отиват и бъдещите им половинки. Следва бърза сватба, а мъжете получавали право на продължително пребиваване в страните от Европейския съюз.

Росица Димитрова, началник отдел в Главна дирекция "Гранична полиция" - МВР: Основната цел на сключването на браковете в страните от Западна Европа е това, че и нашите гражданки там се регистрират фиктивно на работа и евентуално след това биха могли да се възползват от социални помощи в тези страни.
Светослав Манолов, зам.-директор на Главна дирекция "Гранична полиция" - МВР: Тенденцията тук е вече с партньорски служби да се обмени информация за лица, адреси.
Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция" - МВР: Имаме данни за 10 лица към настоящия момент момент. - 10 булки, за които сте събрали доказателства? - Абсолютно, да.

Момичета сключили фиктивни граждански бракове ще бъдат разследване за злоупотреба със социални фондове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлинно шоу за Деня на Европа ще има в Пловдив
Светлинно шоу за Деня на Европа ще има в Пловдив
С 32 лв. се е увеличила издръжката на живот за три месеца
С 32 лв. се е увеличила издръжката на живот за три месеца