Мащабната акция срещу телефонните измамници, спря атаките срещу български жертви от Румъния - вече 24 часа няма регистриран такъв случай. И още от разследването - задържаните у нас и в Румъния са повече от 25, те са от един фамилен клан, сред тях за първи път е и ръководителят на цялата група, именно те са извършили двете най-големи телефонни измами в София миналата година за близо 1 милион лева. МВР се отчете на Национално съвещание в присъствието на премиера и главния прокурор.

Първо в Румъния са задържани най-високите нива. От Горна Оряховица в северната ни съседка са се преместили основните участници в схемата. Тарторът и помагачите му са били в Букурещ. Така наречените „въртачи“ са живели в къща в село Руманещи.

Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГДНП: Като оттам извършват многобройни обаждания, стотици хиляди на ден, към произволни стационарни телефонни номера на територията на България.

При влизането на румънските полицаи в къщата на въртачите в Руманещи, обитателите ѝ успели да изхвърлят част от телефоните в тоалетната. Разследващите обаче успели да открият тези изключително важни доказателства.

Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГДНП: Като са намерени и иззети над 130 мобилни апарата, около 140 СИМ карти, около 200 ваучера, 33 картодържача, таблети, лаптопи.
Телефонните измамници са присвоили 8 млн. лева през 2018 година

Телефонните измамници са присвоили 8 млн. лева през 2018 година

Телефонните измамници са присвоили 8 милиона лева от граждани през 2018 година. Арестуваната вчера група се състои от една фамилия, която била на най-...

Ядрото на групата се състои от 11 човека, които принадлежат към един родов клан. Мулетата и посредниците са били на територията на България, те са прибирали парите от измамените хора. Схемата е добре позната - обяснявали предимно на възрастни хора, че трябва да съдействат на полицията с пари, за да заловят телефонни измамници.

За да не се разкрие цялата верига при евентуален провал при извършването на измамата се избягват срещите между жертвата и мулето. То от своя страна оставя парите на указано място без да се среща с посредника, който предава плячката към по-горните нива. За година и половина групата успяла да направя измами за над 2 милиона лева.

Проверяват имотите на задържаните за телефонни измами

Проверяват имотите на задържаните за телефонни измами

След задържането на най-голямата група "ало" измамници, днес след разпореждане на Държавната агенция за национален строителен контрол започнаха провер...

Особено активни са били през последните месеци, като са прибрали от жертвите си над 150 хиляди лева. Възрастна жена дори прехвърлила апартамента си на един от измамниците. Всички имат луксозни имоти и автомобили.

Бойко Борисов, министър-председател: И аз се надявам, че и имотите на тези ще бъдат конфискувани и ако има начин да се обезвъзмездят тези хора, които са потърпевши, би било прекрасно.
Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Самият факт, че вчера няма, по информация от колегите от МВР, нито едно обаждане с цел измама от Румъния към българска територия, а на ден са стотици хиляди е достатъчно да онагледи ефекта от тази операция.
След спецакцията: Вече 24 часа няма нито едно обаждане за измама от Румъния

След спецакцията: Вече 24 часа няма нито едно обаждане за измама от Румъния

Арестуваната група телефонни измамници са цяла фамилия и са задържани и най-високите нива. Арестите бяха извършени вчера на територията на Горна Оряхо...

© БНТ

Най-много жертви на телефонни измами има в София и Варна. В огромна част от случаите през последните две години организаторите и въртачите звънят на жертвите си от Румъния и затова полицията успява да разкрие само мулетата, а не цялата престъпна група.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Практиката показва, че е необходимо от една страна системен подход - тази операция е резултат именно на системен подход и връзка с чуждестранни партньори и правоохранителни служби и на първо място с оглед спецификата на конкретните престъпления, тези в Румъния.

Главният прокурор съобщи, че за да предпазят колкото се може повече хора от телефонните измамници, прокуратурата, заедно с БНТ и другите две големи телевизии, са подготвили специални клипове, които да се излъчват от медиите.

Тихомир Безлов: Всеки трети българин е бил обект на телефонните измамници

Тихомир Безлов: Всеки трети българин е бил обект на телефонните измамници

Почти една трета от българите са били атакувани от телефонни измамници при започване на схемата през 2010/2011 г., заяви в Сутрешния блок на БНТ експе...

30 задържани за измами над 2 млн. лв. след спецакцията срещу „ало“ измамници

30 задържани за измами над 2 млн. лв. след спецакцията срещу „ало“ измамници

При специализирана акция в Горна Оряховица беше разбита най-голямата схема за телефонни измами в България. 30 души са задържани, 25 от тях в Румъния....