Министерството на вътрешните работи ще направи всичко възможно да увеличи парите за нощен труд на полицаите от следващата година. Това каза във Варна вътрешният министър Младен Маринов, който присъства на мащабно учение за спасяване на пострадали хора при авиационен инцидент.

Ставката от 25 стотинки на час за нощен труд на полицаите предизвика масови протести през тази година. Те настояват тя да се вдигне поне на 1 лев. Днес министър Маринов обясни, че премиерът Борисов е поел ангажимент да се търсят варианти.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Надявам се да намерим пари и имам и неговата подкрепа, да намерим съответните средства да увеличим и нощния труд от следващата година.

Младен Маринов каза още, че противодействието на битовата престъпност е приоритет за МВР. Затова продължава акцията на жандармерията в малките населени места.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Откакто работи този център, който анализира проблемите на битовата престъпност и се предприемат мерки е за намаляване на същата. 2-3-4 процента надолу - като грабежи, кражби и убийствата.

В МВР се изготвя нова концепция за системата 112, така че да се повиши функционалността ѝ.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Тя да обхване всички институции, които имат ангажимент към реакция на даден сигнал да се управляват от едно място, информацията да постъпва на едно място и да се регулират действията от едно място.

Главният секретар на МВР коментира кражбата на два скъпи автомобила за над 300 хиляди лева от паркинг в столичния квартал "Драгалевци".

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Иззети са записи, които могат да помогнат за разплитането на престъплението. Колите не са били разбити, а е използвана програма, която улавя честотата на дистанционните на ключовете.