НОВИНИ

МВР: Стрелбата в Слънчев бряг е била спонтанна, а поводът - банален

Огледът и веществените доказателства говорят за динамика и действия, които са се случили много бързо.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:11, 10.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Няма данни за политически чадър над Димитър Желязков, каза пред журналисти в парламента вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя беше изслушана в пленарната зала по искане на БСП. От ръководството на МВР обобщиха, че стрелбата в Слънчев бряг е била спонтанна, а поводът банален - спор за паркомясто. Огледът и веществените доказателства говорят за динамика и действия, които са се случили много бързо.

Поводът за стрелбата е от битов и личен характер, а причините се изясняват, като се работи по различни версии. Това каза в парламента Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Мога да кажа, че е прецедент в последните години по отношение на стрелба по известни фигури от престъпния свят извършители да бъде задържани непосредствено след стрелбата и на мястото на стрелбата. * Конфликтът е възникнал спонтанно, няма данни той да е подготвян предварително.

МВР не разполага с данни да е имало напрежение между двете групи. Една от посоките, по които се работи, е за влияние на наркопазара, потвърди шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Според наши източници се проверява и версията, че Митьо Очите и Божидар Кузманов, известен като Козела - са имали спор за това кой да прибира парите от платения паркинг. Главният секретар на МВР не потвърди тази информация.

Георги Костов - главен секретар на МВР: Не са се карали по повод заплащане. Карали са се по повод това кой къде има право да спира. Има определени места, на които пише "такси". Така е и в София.

Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: По всяка вероятност има някакви отношения и някакъв мотив за това, което се е случило, мотивът обаче ще бъде установен в хода на досъдебното производство.

Спиридонов не отговори дали има данни Митьо Очите да се е върнал към бизнеса с наркотици, след като излезе от затвора. Не потвърди, нито отрече дали има оперативна информация той да е свързан с някоя от групите, които ГДБОП разработва.

Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Ние сме предприели много действия оперативни данни, но не мога да ги коментирам с вас. Работи се по нови групи на територията на Варна, Добрич, Бургас.

Главният секретар на МВР увери, че усилията им по отношение на Димитър Желязков имат ефект. По думите му той вече не се движел с по 40 тежковъоръжени мъже, както едно време.

Георги Костов - главен секретар на МВР: Че 40 души минавали през курорта Слънчев бряг с кирки и брадви, което не отговаря на истината, и с бронежилетки, а се придвижват до мястото, където са стигнали на групи по двама-трима човека, като курортисти, без да са видимо въоръжени, показва, че действията на МВР са в правилна посока.

Вътрешният министър Бъчварова каза, че към момента няма основания за критики, но предстои комплексна проверка на областната дирекция на МВР в Бургас и след нея ще стане ясно дали се налагат кадрови промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артщрихи с Галя Крайчовска
Артщрихи с Галя Крайчовска
Плевнелиев призова депутатите да се откажат от езика на омразата
Плевнелиев призова депутатите да се откажат от езика на омразата