Екипи на Пътна полиция ще подпомагат и регулират движението преди и след Коледните и Новогодишните празници. Създадена е и организация за съвместни действия на служителите от ОДМВР- София и СДВР, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Във връзка с очаквания интензивен трафик е изготвен план и създадена организация за нормално движение на пътникопотока в столицата и пътните артерии в ОДМВР- София, строг контрол над водачите на МПС, неспазващи ЗДвП и неизпълняващи разпорежданията на контролните органи, както и недопускане на движение на МПС в лентата за аварийно спиране на автомагистралите.

На 21.12.2018г., 22.12.2018г., 26.12.2018г. и 01.01.2019 г., съгласно заповед на Агенция „Пътна инфраструктура”, се ограничава движението на МПС, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника .

В тази връзка, на територията, обслужвана от областната и столичната дирекция, ще бъдат разположени максимален брой полицейски екипи, които да подпомагат движението и да следят за недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението.

Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението.

Засилен ще е контролът и по отношение управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.