НОВИНИ

Пуснаха под домашен арест Лазар Влайков

Мярка домашен арест за бившия председател на общинския съвет в град Септември Лазар Влайков. Днес Районният съд в Пазарджик не уважи искането на прокуратурата да бъде задържан в ареста. Влайков е обвинен, че след употреба на алкохол, е дал огнестрелно оръжие на дете. В резултат е причинена смъртта на Наско Тонкев. Инцидентът стана в пазарджишкото село Виноградец на 31 август при празнуване на рожден ден.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
18:12, 08.09.2017 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка задържане под стража с мотив, че Влайков може да окаже натиск върху свидетелите, но районният съд го пусна под домашен арест.

В съдебната зала обвиняемия Влайков запази мълчание. По време на изслушването стана ясно, че са разпитани 13 свидетели, в това число и 6-годишното дете.

Васил Малинов - Окръжна прокуратура - Пазарджик: Детето казва, че пистолетът му е предоставен от човек с черно кожено яке, разпитани са двама души свидетели, които казват че само Лазар Влайков е бил с такова яке. Има противоречия в неговите показания - как е станало, къде е било, но той казва, че е възпроизвел фаталния изстрел. Нека да видим експертизите дали има възможност детето да е натиснало спусъка.

Според защитата общественото мнение се манипулира още от самото начало на случая, като се изнасят категорични версии за извършителя. Адвокат Панкова, каза че нейният подзащитен е стрелял с газов пистолет същата вечер по време на тържеството, но не и с бойния Глог.

Елвира Панкова, адвокат на Лазар Влайков: Пистолетът е бил в колата и той го е внесъл, защото е чул да се стреля навън и се е страхувал някой да не му разбие колата. Няма данни по делото, че Лазар Влайков е дал пистолета на Юри. Смятам, че отново се правят манипулации. Детето казва, че пистолетът му е даден от един човек, който се казва Васко и този Васко е стоял далече.

Според прокуратурата Влайков има склонност към извършване на престъпления, защото досега срещу него са образувани 6 досъдебни производства - четири за кражби и две за нанасяне на телесни повреди. Защитата на Влайков изтъкна неговата обществена отговорност като председател на кооперацията и читалището във Виноградец, но от прокуратурата репликираха, че обществените личности не трябва да престъпват закона.

В тридневен срок прокуратурата може да обжалва решението на районния съд в Пазарджик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Художникът Николай Кашев с изложба за празника на Симитли
Художникът Николай Кашев с изложба за празника на Симитли
Най-силното земетресение от век насам разлюля Мексико
Най-силното земетресение от век насам разлюля Мексико