НОВИНИ

"Музикаутор" иска промени при събирането на отчисления за авторски права

Над 100 представители на дружества на композитори и автори от цяла Европа се събраха в София за годишната си среща. Форумът излезе с резолюция, която призовава за справедлива компенсация за интелектуалната собственост, попадаща под защитата на закона. Причината - според "Музикаутор" сега съществуващата правна рамка у нас е неприложима.

Айше Сали
от Айше Сали
21:09, 06.04.2016
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Дискове, флашки, виедокарти. За всички онези носители, на които можем да изтеглим съдържание с авторски права, законът и сега предвижда търговците да плащат отчисления. Според организации за колективно управление на авторските права обаче, на практика той бил неработещ. Затова от "Музикаутор" настояват за преглед на старите текстове, както и за нововъведения.

Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор": "Липсва в нашия закон текст, устройства, които възпроизвеждат съдържания, които дават възможност на крайните потребители да копират съдържание, също да плащат такава такса. "

Опит за превръщането на идеята в закон е имало и през 2011 г., но Народното събрание отхвърля текстовете. Въпреки това Министерството на културата все още подкрепя предложението.

Георги Дамянов, Министерство на културата: "В доста европейски страни се събират подобни възнаграждения и не са малки сумите."

Но не така мислят представителите на бизнеса - за тях сегашният закон е работещ. Освен това отчисления и за носителите, и за записващите устройства, било все едно да плащаш два пъти. Дефинирането на това какво е записващо устройство, също определят като трудна задача.

Петър Иванов, Българска асоциация за информационни технологии: "Ако се облага в момента на внос, още преди да бъдат реализирани продажбите, какво правим с онези български компании, които внасят само с цел , за да изнесат? Тях също ли ще ги обложим, независимо че не са предназначени за ползване в България?"

Приходите в България от отчисления за авторски права са три пъти по-малко, отколкото в другите европейски страни. За това в своя резолюция Международната конфедерация на композитори и автори призова българските институции за законови промени. От Министерството на културата пък обмислят създаването на работна група, която отново да обсъди темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засадиха 8000 дъбови фиданки във Варна
Засадиха 8000 дъбови фиданки във Варна
Тази вечер В кадър: Микросекунда от Сътворението
Тази вечер "В кадър": "Микросекунда от Сътворението"