НОВИНИ

Здравното министерство и областните болници се договориха за преструктуриране

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и директорите на областните болници са се договорили за предстоящо преструктуриране на лечебните заведения.Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването след среща на министър Ананиев с всички директори на областни болници.

bnt avatar logo
от БТА
16:03, 16.01.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още
здравното министерство областните болници договориха преструктуриране

Държавните болници нямат общи правила за финансовата си дейност и това е една от причините за недоброто състояние на някои от тях, е посочил Ананиев. Той е добавил, че екипът му работи по изготвянето на правилата, които трябва да бъдат готови в началото на февруари.

Проверките, извършени от МЗ до този момент, показват, че не навсякъде управлението на лечебните заведения се извършва по най-добрия начин, контролът на места е занижен, не се поддържа добре и сградният фонд.

След проверките болниците са разпределени в четири групи, като лечебните заведения в четвърта група са декапитализирани, в лошо финансово състояние и са в невъзможност за изплащане на задълженията си към кредиторите.

Действията на МЗ са насочени в момента към тази група болници, добавил той.

Общите задължения на държавните болници към септември 2017 г. са били около 200 млн. лв., а просрочените са близо 57 млн. лв., като проблемът се задълбочава, е обобщил министърът.

По думите му действията на екипа на МЗ са насочени към подобряване на качеството на лечебния процес, а не към съхраняването на отделни структури. От Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение са поискали да се запазят лекарите и сестрите в областните болници и са посочили, че част от медиците в момента са на възраст над 55 години. Заради недостиг на персонал в областните болници не могат да изготвят дори графици за дежурства, са посочили директорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Сръбският президент определи убийството ​на Иванович ​като терористичен акт
​Сръбският президент определи убийството ​на Иванович ​като "терористичен акт"
Графити ще красят сградата срещу Терминал 2 на Летище Варна
Графити ще красят сградата срещу Терминал 2 на Летище Варна