НОВИНИ

МЗ иска да бъдат затваряни заведения, в които се пуши дори след глоба

За разлика от страни като Азербайджан, България не може да отчете ново законодателство в насока тютюнопушенето, каза в Националния пресклуб на БТА д-р Михаил Околийски от Световната здравна организация /СЗО/. Той цитира доклад, според който не може да се говори за по-малко вредни продукти. Почти всички токсични вещества в конвенционалните цигари се срещат и в тютюневите нагреваеми изделия, посочи той.

bnt avatar logo
от БТА
13:10, 06.12.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
иска бъдат затваряни заведения пуши глоба

Новите продукти се рекламират основно сред млади хора, посочи Околийски и припомни, че в много държави има забрана за рекламиране на всички тютюневи изделия.

Един милион българи, половината от пушещите 2,2 милиона, се очаква да умрат преждевременно поради заболявания, свързани с употребата на тютюневи изделия, твърдят изследвания.

Пълната забрана от 2012 година вече не е актуална, каза Снежана Поповска - главен експерт в Дирекция "Промоция и профилактика на болестите и зависимостите" към Министерството на здравеопазването. Тя съобщи, че се мисли за промени - собствениците на заведения да носят отговорност за системно нарушаване на забраната, като дори тези обекти да могат да бъдат затваряни. Освен това няма яснота в определението "закрито обществено място".

НПО ще внесат предложение в МЗ и МИ да се забрани външната реклама и рекламата на тютюневи изделия в местата, в които се продават. Крайната цел е пълна забрана.

Общественото здраве у нас изостава, каза Околийски и отчете, че у нас няма здравно образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Участък от около 30-40 метра от оградата с Турция е отнесен
Валери Симеонов: Участък от около 30-40 метра от оградата с Турция е отнесен
Съдът на ЕС ще постанови решение за Брекзит на 10 декември
Съдът на ЕС ще постанови решение за Брекзит на 10 декември