НОВИНИ

След 10 години: Мъж осъди държавата за сестра си, загинала при катастрофа

Брат на загинало при автомобилна катастрофа преди 11 години момиче преобърна съдебната практика в България. Васил Апостолов осъди държавата да му плати обезщетение заради смъртта на сестра си. Битката на мъжа, продължила цяло десетилетие, се превърна в прецедент - това е първият случай, в който близък на починал при катастрофа получава компенсация. Парите Васил вложи в изграждането на чешма в двора на Бачковския манастир - в памет на починалата си сестра.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
21:30, 04.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Преди 11 години Васил Апостолов губи сестра си в катастрофа. 19-годишната Славена и още четирима младежи загиват на пътя Пловдив-Асеновград. По онова време Васил отглежда сестра си сам, тъй като родителите им са на гурбет в чужбина.

Васил Апостолов - секретар на Бачковския манастир: След като родителите ми бяха обезщетени имах разговор с адвоката, който ми обясни, че аз като брат нямам право на обезщетение, тъй като съдът се позовава на някакво решение от 1962 г., ако не се лъжа. Почувствах се доста дискриминиран.

След дълга съдебна битка през януари тази година Върховният касационен съд решава мъжът да бъде компенсиран за смъртта на сестра си. Така се отменя старото тълкувателно решение, което не даваше право братя, сестри, баби и дядовци да бъдат обезщетени.

Васил Апостолов - секретар на Бачковския манастир: Аз не мисля, че брат и сестра трябва да страдат много по-малко от майката и бащата. Аз обърнах съдебната практика. Да. Първият обезщетен съм аз.

С обезщетението от 12 000 лева мъжът ще покрие разноските по градежа на чешма, която е построил в памет на сестра си. Каменното съоръжение се намира в двора на Бачковския манастир, където от години Васил работи като секретар. Игуменът архимандрит Самуил е благословил изграждането ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​България може да увеличи износа на пресни плодове и зеленчуци към Япония
​България може да увеличи износа на пресни плодове и зеленчуци към Япония
Над 4000 са отнетите шофьорски книжки през 2018 г.
Над 4000 са отнетите шофьорски книжки през 2018 г.