Компанията „Монсанто“ беше осъдена да плати 80 милиона долара на калифорниец. Причината е, че той заболял от рак и заради използването на хербицида „Раундъп“, без да е бил информиран от етикета му за възможни вредни последици за здравето. Изходът от делото е изключително важен, тъй като срещу компанията „Монсанто“се водят хиляди подобни дела в Съединените щати.

70-годишният Едуин Хардмън използвал Раундъп срещу плевели в продължение на 26 години. През 2015 година научава, че има рак на кръвта от типа неходжкинов лимфом. След като Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация обявява, че глифозатът е потенциален канцероген, Хардмън започва дело срещу „Монсанто“. Глифозатът е активната съставка на препарата Раундъп.

Ейми Уагстаф, адвокат на Едуин Хардмън: Много се гордея с това, че г-н Хардмън се изправи срещу една от най- могъщите и големи компании в света и днес написахме история.
Хербицидът Глифозат на „Байер“ беше обявен за канцерогенен

Хербицидът Глифозат на „Байер“ беше обявен за канцерогенен

Германският химически гигант Байер претърпя съкрушителна юридическа загуба заради хербицида срещу плевели Глифозат. Съд в Съединените щати прие за док...

Съд в сан Франциско призна компанията за отговорна за заболяването на мъжа, тъй като не е имало етикет на продукта, предупреждаващ, че е възможно да причини рак.

Дженифър Мур, адвокат на Едуин Хардмън: Изпратено беше силно и ясно послание, че компаниите не могат да предлагат на пазара продукти, без да казват истината, без да ги тестват и без да предупреждават, ако те могат да причинят рак.

Решението е ключово на фона на дебата за употребата на един от най- използваните хербициди в света. От Монсанто твърдят, че техният продукт е безопасен. Компанията „БайерЧ, която миналата година придоби „Монсанто“, обяви, че ще обжалва.

Градинар осъди "Монсанто" за 290 милиона долара

Градинар осъди "Монсанто" за 290 милиона долара

Съд в Калифорния осъди агрохимическия гигант "Монсанто" да плати близо 290 милиона долара обезщетение на градинар, заболял от рак на кръвта. Решението...