Липса на човечност навръх Нова година: млад мъж, тичал от София до Черни връх при -15 градуса, не бил допуснат в заслона, защото наемателите празнували в тесен семеен кръг.

Кирил Радев тичал от София до Черни връх, за да посрещне 2019 г. заедно с приятелите си, които тръгнали от хижа Алеко. Кирил ги изпреварва.

Димитър Кенаров, писател: Горе го намираме вече в почти безпомощно състояние, треперещ - поведение, което интерпретирахме като начална фаза на хипотермия.

Кирил е по къси панталони, защото тренира телесно закаляване. Надявал се е, че със стигането до заслон Черни връх ще има къде да се стопли.

„Ако съм считал, че има и един процент вероятност да не вляза и да не се стопля в хижата със сигурност щях да планирам цялото начинание по един по различен начин“, споделя той.

За пръв път от половин век насам във Витоша беше издигнат нов заслон

За пръв път от половин век насам във Витоша беше издигнат нов заслон

За празника си Природен парк „Витоша“ получи специален подарък. За пръв път от половин век насам в планината над София беше издигнат заслон. Той е нап...

Компанията предварително е проверила дали заслонът ще е отворен на Нова година.

Кирил Радев: И те ми казаха, че ще празнуват в семеен кръг, което аз го интерпретирах че ако се наложи някаква ситуация, горе има хора.

Предположението му обаче се оказва грешно, а хората вътре не само не помагат, а по думите му дори се държат арогантно. На опитите да влязат вътре, защото Кирил е в тежко състояние, жена отговаря да си представят, че вътре няма никой.

Кирил Радев: И аз викам: „Ама вие сте тука в момента.“ И тя тогава ми тресна врата под носа и остави Кирил в предверието, което беше напълно недопустимо.
Защо хората не са подготвени за поход в планината?

Защо хората не са подготвени за поход в планината?

Намерени починали туристи във високите части на Стара планина предизвикаха Иван Попйорданов да напише за подготовката на хората да се срещат с планина...

Ирина и Чавдар Евтимови, които стопанисват чайната, признават, че не преценили правилно състоянието на Кирил. Било им омръзнало от парадиране и демонстрации в планината.

Ирина Евтимова: Това се случва всяка божа вечер, почна да става някаква мода всеки идва да демонстрира екипировката си. На Коледа имаше хора които си пиеха и си пушеха. Ние живеем там, все пак сигурно се предполага, че и ние искаме да прекараме Нова година в наша си обстановка, без да ни се натрапва някой.

Приятелите на Кирил се обаждат на спасителната служба и чак тогава той е пуснат в заслона, докато дойдат спасителите. Според директора ПСС- Емил Нешев обаче маратонки и шорти са недопустима екипировка.

Емил Нешев, директор ПСС: Тази екипировка, дори и за планински бегач, още повече нощно време в тези условия беше нереално малка и слаба.

От Българския туристически съюз, които отдават чайната под наем, обясниха, че наемателите на планинските хижи са длъжни да осигурят достъп на туристите 365 дни в година, 24 часа в денонощието.