НОВИНИ

Мъж прекоси България с каяк по течението на някои от най-големите реки

Вилиан Стефанов от Смолян прекоси страната ни в посока от юг на север с каяк по течението на някои от най-големите български реки. Това е начинание, което никой досега не се е осмелил да направи. Пътешествието на Вилиан започнало на 1 август, а трасето, което той ще измине за месец е с дължина 430 км. Днес той беше в Ловеч, от където тръгва за последния етап от пътуването си по река Дунав.

bnt avatar logo
от Дарина Цветкова
16:21, 19.08.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Началото на експедицията, наречена „Речният път – България от край до край“, започнало от връх Каурчан, разположен в непосредствена близост до границата с Гърция. Вилиан се спуснал с надуваемия си каяк по реките Чаирска, Триградска и Въча, прекосил пеша Стара планина при връх Ботев и днес се отправи по река Осъм към финала – река Дунав.

Вилиан Стефанов: Идеята се роди спонтанно, докато разглеждах стари военни карти. Търсех предизвикателство, търсех начин да тествам себе си, и наистина да тествам себе си.

През целия път Вилиан се движил сам и като се грижил за прехраната си, която основно била от горски плодове и риба. Той не крие, че по-пътя си срещал много трудности, но е убеден, че човек може да се мобилизира и да надвие природните стихии.

Вилиан Стефанов: Когато си сам, когато по цял ден гребеш и натоварваш мускулатурата си, мозъкът ти изключва и в даден момент изпитваш сериозно психологическо натоварване, което може по някакъв начин да ти навреди.

Обикаляйки България по своя маршрут, Вилиан се срещал най-често с диви животни. Но имало и много интересни случки.

Вилиан Стефанов: Едно любопитно нещо бе, когато нощувах на брега на яз. „Въча”. Посред нощ до лагера ми дойде лисица, която беше изключително любопитна, дори си позволи да ми отмъкне едната обувка. Трябваше да я гоня нагоре по склона. Лисицата ми върна обувката, успях да си я докопам...

Вилиан вече замисля нови пътешествия. Той обаче не смята да напуска пределите на страната ни, защото според него България е е толкова красива, че цял живот не стига да се обиколи, види и проучи всичко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мариус Донкин е класиран за директор на Народния театър Иван Вазов
Мариус Донкин е класиран за директор на Народния театър "Иван Вазов"
Нова станция измерва въздуха в Девня
Нова станция измерва въздуха в Девня