Любителско видео в социалните мрежи показва как мъж по бански се къпе във водите на езерото Окото .Това е едно от най-известните езера у нас и се намира в защитената зона на Рила. От Дирекцията на парка казаха, че през август е осигурена допълнителна охрана на защитената територия в района на Седемте рилски езера и при тях не е постъпил сигнал за това нарушение, за да реагират.

За случая с мъжа, къпал се в езерото Окото в Рила, служителите на парка разбрали от любителското видео.

Стефан Кирилов - експерт в Дирекция Национален парк "Рила": Предполагам, че нарушението е извършено събота и неделя - през уикенда, това е стартът на активния туристически сезон за територията на Национален парк „Рила" .Въобще и за територията на Седемте рилски езера. Тогава има най-голям брой туристи.

Глобата за къпане във водите на рилските езера е от 500 до 5 хиляди лева. От дирекцията на парк „Рила" казаха, че нарушителите, които използват езерата като плувни басейни, палят огньове или пък се придвижват с високопроходими джипове в защитената зона, могат да бъдат заловени лесно, ако туристите бързо поддават сигналите към тях. Обясниха още, че на много места са поставени указателни табели с телефонни номера в случаи на нарушения.

Стефан Кирилов: Апелираме към всички посетители на територията на парка да подават сигнали с ясна информация. При такива случаи веднага служителите, паркоохрана и контрол, отиват на място и установяват нарушителя, търсят се свидетели по случая „събира се информация".

В началото на годината екип на "Discovery" бе глобен за палене на огън, лов на жаби и плуване в едно от езерата в планината, санкция беше наложена и на организаторите на българското хоро в езерото Близнака през миналото лято.