НОВИНИ

Мъжкото хоро в Калофер отново събра хиляди

На Богоявление в Калофер във водите на река Тунджа отново се изви уникалното мъжко хоро. Традицията е на повече от 100 години, но калоферци ревниво пазят ритуала - според тях в ледените води трябва да влизат само местни мъже, облечени в народни носии, пеейки определена песен.

bnt avatar logo
от БНТ
20:31, 06.01.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Рано тази сутрин, облечени в типичните калоферски народни носии, стотици калоферци, под звуците на гайда, се отправиха към реката. Пеейки ритуалната песен ,,Залюбила е Василка,, навлязоха във водите за да изиграят уникалното мъжко хоро.

;

В Калофер няма значение кой от мъжете ще хване Богоявленския кръст. Ритуалът по ваденето му се прави за здраве. Традицията е той да бъде предаден в ръцете на най-малкия участник в хорото.Тази година той бе връчен на 11-годишния Драгомир. Атрактивното събитие привлече и днес хиляди туристи и местни жители, които наблюдаваха единственото по рода си хоро.

Обиколил съм Европа, видял съм свят, но по-хубава държава от България няма. Да знаете - пазете България! Тя е една-единствена, нашата родина - това е България!

Калоферският ритуал тази година бе наблюдаван от етнолози, изпратени от ЮНЕСКО .Мъжкото хоро кандидатства да стане част от нематериалното световно културно наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потомък на сподвижника на Ботев Димитър Горов разказва истории за революционера
Потомък на сподвижника на Ботев Димитър Горов разказва истории за революционера
До минус 40 градуса паднаха температурите на места в САЩ
До минус 40 градуса паднаха температурите на места в САЩ