НОВИНИ

Мъжът, отровен с "Новичок" в Еймсбъри, остава в критично състояние

Британката, отровена с бойното вещество Новичок на 30-ти юни, почина, партньорът й остава в критично състояние. Двамата бяха интоксикирани в Еймсбъри, на километри от мястото на нападението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Британските служби не могат да установят дали невропаралитикът е идентичен при двата случая, но изразиха опасения от още жертви.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:50, 09.07.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Починалата снощи Даун Стърджис, майка на три деца и партньорът й - Чарли Роули са получили "висока доза" от бойното отровно вещество, посочи британската полиция. Продължава издирването на заразено шишенце, което службите предполагат, че двамата са пипали. В ход е разследване за убийство. Повече от 100 полицаи претърсват местата, които двамата пострадали са посещавали преди да се разболеят.

Нийл Басю - Скотланд Ярд: Разследването се води от антитерористичните служби и засега те не могат да кажат дали откритото вещество е свързано с нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал. Това обаче остава основна нишка в разследването.

Открит е червен ван Форт Транзит, с който Роули е пътувал заедно с още трима души преди да се разболее. Автомобилът се изследва в лабораторията Портън Даун. Пред парламента днес британският министър на отбраната Гевин Уилямсън открито обвини Русия.

Гевин Уилямсън- министър на отбраната на Великобритания: Простата истина е, че Русия извърши нападение на британска земя, което доведе до смъртта на британски гражданин. Вярвам, че светът ще се обедини с нас в осъждането на това деяние.

Москва определи всякакви обвинения като "абсурдни".

Дмитрий Песков - говорител на Кремъл: Много съжаляваме за смъртта на британски гражданин. Дълбоко сме обезпокоени от продължаващото присъствие на тези отровни субстанции на британска територия. Смятаме това за опасност не само за британците, но и за други европейци.

Британските власти призоваха хората да не докосват случайни спринцовки или необичайни предмети с течност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законопроектът за горивата скара Обединени патриоти
Законопроектът за горивата скара "Обединени патриоти"
Проливен дъжд наводни пътен участък в района на село Джулюница
Проливен дъжд наводни пътен участък в района на село Джулюница