Британецът, който беше изложен на смъртоносния нервнопаралитичен агент Новичок, каза, че има проблеми със зрението и движенията и се страхува, че до 10 години отровата може да го убие, предаде Асошиейтед прес.

© снимка: БТА / АРХИВ

45-годишният Чарли Роули се почувства зле през юни край английския град Солсбъри, след като беше в контакт с разработения от СССР нервнопаралитичен агент, използван месеци по-рано за нападение срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Роули, Скрипал и дъщеря му оцеляха, но партньорката на Роули - Доун Стърджис, която също беше в контакт с Новичок, почина в болница.

Роули каза пред в. "Сънди мирър", че отново е в болница и го лекуват от менингит. Той сподели, че ослепява, не може да използва едната си ръка и е "изпитва ужас от бъдещето" и поражението, които бойната отрова може да окаже върху него в дългосрочен план. "Още се тревожа, че Новичок може да ме убие, ако пак се заразя с вирус - мисля за това непрекъснато. Ужасявам се като се простудя", каза Роули. "Не мисля, че ще съм жив след 10 години. Това е ужасяващо".

Пострадалият от "Новичок" англичанин е изписан от болницата

Пострадалият от "Новичок" англичанин е изписан от болницата

Чарлз Роули, който миналия месец пострада от отравяне с нарвнопаралитичния агент "Новичок" в английския град Еймсбъри, е изписан от болницата, съобщи...

Великобритания обвинява Русия, че е отровила двамата Скрипал, твърдение, което Москва отрича. Роули и Стърджис припаднаха след като държали в ръце флакон с нервнопаралитичния агент, за който се смята, че е бил изхвърлен от нападателите на Скрипал. Лондон обвини задочно двама предполагаеми агенти на руското военно разузнаване за нападението. По руска телевизия двамата отрекоха да са замесени.

Отравянето на Сергей и Юлия Скрипал породи дипломатическо противопоставяне, в което стотици руски дипломати бяха изгонени от западните държави и реципрочно - западни от Москва.

Невропаралитичното вещество „Новичок“ може да е било във флакон парфюм

Невропаралитичното вещество „Новичок“ може да е било във флакон парфюм

Невропаралитичното вещество новичок, с което бяха отровени двама души в Южна Англия, може да е било във флакон от парфюм. Едната от жертвите - Чарли Р...