НОВИНИ

Н. Ананиев: На първата стрелка влакът се е движил с двойно по-висока скорост

Днес беше свикано съвместно заседание на транспортната комисия и комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента заради случилото се в Хитрино. В студиото на "Още от деня" Настимир Ананиев - председател на транспортната комисия в НС заяви, че една от версиите беше, че е имало взрив на цистерна, но всъщност се оказало, че няма взривена цистерна.

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 20.12.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

По думите му, е имало изтичане на газ пропилен, който при досега с огън се е взривил. Това се е случило даже в една от къщите /с печка в детска стая/ - и този облак, който се образувал и се е взривил и оттам се е получил големия взрив. А най-вероятно теглична кука от предна цистерна е спукала тази, от която е тръгнал самия теч, уточни Ананиев.

Настимир Ананиев - председател на транспортната комисия в НС: Днес беше заявено, че на първата стрелка влакът е влязъл с 80 км/ч, а всъщност нормалната скорост при транзитно преминаване е 60 км/ч, а когато трябва да се отклони е 40 км/ч, какъвто е бил случаят и това означава двойно по-висока скорост на първата стрелка, която е сигнализирала, че ще има такова отклоняване. След това има още 5 такива стрелки като на петата, влакът се е движил със 78 км/ч. Това значи, че почти не е имало намаляване на скоростта. И това е странното и трябва да се разбере от машинистите защо след като 5 стрелки им дават информация, че ще бъдат отклонени, тази скорост се запазва от 80 на 78 км/ч. Не е ясно какво са обяснили машинистите, защото в момента тече разследване, но скоростите бяха потвърдени.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради промяна в законодателството, деца и младежи с увреждания ще бъдат местени в различни центрове
Заради промяна в законодателството, деца и младежи с увреждания ще бъдат местени в различни центрове
Променя се държавното подпомагане на земеделците с горива
Променя се държавното подпомагане на земеделците с горива