НОВИНИ

Н. Ненчев: Към момента няма данни за миграционен натиск към България по море

Към момента няма оперативна информация и данни за миграционен натиск към България по море, каза днес във Варна министърът на отбраната Николай Ненчев. Той допълни, че за опазването на водната граница се разработват планове за съвместни действия между Военноморските сили и Гранична полиция.

bnt avatar logo
от БТА
15:56, 31.03.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
ненчев момента данни миграционен натиск българия море

С цел синхронизация на работата на 9 април в района на Бургас ще се проведе и учение, в което ще вземат участие една фрегата, вертолет, както и катери на двете институции. На по-късен етап най-вероятно ще се проведе такова учение и по Северното Черноморие.

За построяването на двата нови патрулни кораба за Военноморските сили, за които министерският съвет вече взе решение, ще бъде обявена обществена поръчка, допълни министър Ненчев. По думите му общата стойност на плавателните съдове ще бъде 820 милиона лева. Финансирането е гарантирано, като още през тази година могат да бъдат заделени първите 114 милиона лева. Ненчев допълни, че проектът за двата кораба трябва да бъде одобрен и от Народното събрание, като се очаква това да стане до края на май.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев допълни, че в момента военният флот разполага с 6 патрулни кораба, три от които са руско производство и имат още пет години живот. Построяването на новите плавателни съдове в планирания срок ще гарантира боеспособността на ВМС.

Във Варна днес министърът на отбраната е гост на празника послучай 67-та годишнина на Военноморската болница в града. Той откри нов 16-срезов компютърен томограф в лечебницата, в която има клиники, обслужващи цяла Източна България. Апаратът е на стойност 330 хиляди лева. Началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф.Николай Петров посочи, че в болницата във Варна работят много добри професионалисти. Стана ясно, че лечебницата вече е получила нова видеоендоскопска апаратура, а до няколко месеца ще разполага и със съвременен дигитален рентген.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 400 лекари и здравни работници протестираха в Пловдив
Над 400 лекари и здравни работници протестираха в Пловдив
Вежди Рашидов подписа нов петгодишен договор с Лувъра
Вежди Рашидов подписа нов петгодишен договор с Лувъра