Към момента няма оперативна информация и данни за миграционен натиск към България по море, каза днес във Варна министърът на отбраната Николай Ненчев. Той допълни, че за опазването на водната граница се разработват планове за съвместни действия между Военноморските сили и Гранична полиция.

С цел синхронизация на работата на 9 април в района на Бургас ще се проведе и учение, в което ще вземат участие една фрегата, вертолет, както и катери на двете институции. На по-късен етап най-вероятно ще се проведе такова учение и по Северното Черноморие.

За построяването на двата нови патрулни кораба за Военноморските сили, за които министерският съвет вече взе решение, ще бъде обявена обществена поръчка, допълни министър Ненчев. По думите му общата стойност на плавателните съдове ще бъде 820 милиона лева. Финансирането е гарантирано, като още през тази година могат да бъдат заделени първите 114 милиона лева. Ненчев допълни, че проектът за двата кораба трябва да бъде одобрен и от Народното събрание, като се очаква това да стане до края на май.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев допълни, че в момента военният флот разполага с 6 патрулни кораба, три от които са руско производство и имат още пет години живот. Построяването на новите плавателни съдове в планирания срок ще гарантира боеспособността на ВМС.

Във Варна днес министърът на отбраната е гост на празника послучай 67-та годишнина на Военноморската болница в града. Той откри нов 16-срезов компютърен томограф в лечебницата, в която има клиники, обслужващи цяла Източна България. Апаратът е на стойност 330 хиляди лева. Началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф.Николай Петров посочи, че в болницата във Варна работят много добри професионалисти. Стана ясно, че лечебницата вече е получила нова видеоендоскопска апаратура, а до няколко месеца ще разполага и със съвременен дигитален рентген.