На 103 години почина дядо Добри - най-щедрият дарител на храм-паметника "Св. Александър Невски". Хората го познаваха като Божия странник, Безсребреника или просто светецът от Байлово. Дядо Добри живееше в уединение и допреди да се оттегли в Байлово, всеки ден извървяваше дългия път от селото до катедралния храм.


Дълги години той беше наричан "Живата касичка на църквата" заради даренията, които правеше. През 2009 г. дари близо 36 000 лв. на патриаршеската катедрала.

Живееше аскетично и допреди да се оттегли в Байлово, всеки ден извървяваше дългия път от селото до катедралния храм. Всеки ден той ни даваше пример, че дори да нямаш нищо, можеш да бъдеш щедър, а щастието се крие в това да помагаш на хората.

Дядо Добри е една от емблемите на безкористната благотворителност. Образът му се беше станал емблема на храма св. Ал. Невски. Помнят го поколения софиянци.

Свещеник Антоний, храм св. Ал. Невски: Без въобще да знам, че ще бъде свещеник в този храм, майка ми ме водеше всяка неделя именно тук на литургия и споменът ми беше за стария човек , облечен в аба, със свещичка, който събираше пари и всички знаеха, че очевидно по вида му, а това беше още по социалистическо време, че не ги събера за себе си. И всъщност хората му даваха.

Колко са точно дарените от Дядо Добри суми не може да се каже, защото той дарява ежедневно на различни храмове и хора в нужда.
Едно от известните даренията, които прави, е това от 35 хиляди лева за катедралния храм. Част от средствата са използвани за украсата на храма с позлата на трона в олтара, нови изключително скъпи завеси и олтарни покривки.

С чистия си живот, дарителството и отказа от притежание на материални блага Дядо Добри е пример за следване на духовните ценности.

Свещеник Антоний, храм св. Ал. Невски това е един пример поне мъничко да се смирим в душите си и да се радваме на това, което ни е дал Господ и защото не ни е дал малко и да престанем да искаме и повече и повече и повече.

Последните си години Дядо Добри изживя в Кремиковския манастир.


Тленните останки на дядо Добри ще бъдат изложени за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще се отслужи упокойна литургия, поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.