Идеалният център на Пловдив ще остане затворен за автомобили на 12-ти януари, когато е официалното откриване на Европейската столица на културата. В града ще се движат автобуси само по 7 линии от градския транспорт, които ще се движат с делнично разписание. За гостите на събитието от страната правят буферни паркинги.

Пловдив

На 12-ти януари, когато е официалната церемония по откриването на Пловдив - европейска столица на културата, градът става една голяма пешеходна зона.

Иван Тотев - кмет на Пловдив: Като казвам централна градска част имам предвид - "6-ти септември", "Източен", "Христо Ботев" и "Руски" ще имаме пропускателен режим - там с автомобили няма да може да се спира и трябва да се използва градския транспорт.
Златин Велев - зам.-кмет по транспорт: В карето ще бъдат освободени улиците, ще се махнат паркираните автомобили, където ще минават коридори за специализираните автомобили - това са пожарна, полиция, бърза помощ.
Готова е сцената в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата

Готова е сцената в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата

Седмица преди голямото откриващо събитие на Пловдив - Европейска столица на културата, вече е напълно готова 30-метровата кула, която ще се превърне в...

Новата организация включва и три безплатни буферни паркинга. Край тях ще минават и автобуси от градския транспорт, които ще се движат по линии 1, 4, 6, 9, 10, 12 и 21.

Златин Велев - зам.-кмет по транспорт: Пред административната сграда на панаира, и по северната страна на Марица, това е едната зона. Втората е паркинга на Колодрума за гостите, които идват от юг. Третият буферен паркинг ще е пред стадион "Пловдив".

Гостите на събитието ще влизат през определени пунктове, където ще се раздават топъл чай. За най-нетърпеливите ще има поларени одеяла и шалове с логото на Пловдив - европейска столица на културата, които днес кметът Иван Тотев показа пред журналисти.

Раздават 20 хиляди одеяла за откриването на Европейската столица на културата

Раздават 20 хиляди одеяла за откриването на Европейската столица на културата

Програмата на "Пловдив - европейска столица на културата" включва над 300 проекта, които още в момента на техния подбор са с определени локации, с опр...