НОВИНИ

На 23 октомври тръгва възобновеното дело за освобождаването на Джок Полфрийман

Делото по искането на главния прокурор за възобновяване на производството за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман ще се гледа на 23 октомври от Върховния касационен съд. На случаен принцип беше определен състава, който ще гледа казуса. Близки на убития Андрей Монов се събраха на протест срещу съдебния състав с председател Калин Калпакчиев.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:34, 26.09.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Публичното случайно разпределение на състава на ВКС, който ще гледа искането на главния прокурор по казуса "Полфрийман", тръгна с фал. Електронната система на съда блокира и се наложи няколко пъти да бъде рестартирана. Решаването на проблема стана в отсъствието на журналистите и при новия опит състав беше избран, а делото насрочено за разглеждане след близо месец на 23 октомври.

Тогава съставът от върховни съдии с докладчик Жанина Начева и членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова ще трябва да каже дали допуска ново разглеждане на казуса с предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман от затвора.

Бащата на убития Андрей Монов благодари на Сотир Цацаров, че е реагирал бързо.

Христо Монов, баща на Андрей Монов: Прокуратурата е една от институциите, върху която се крепи чувството ни за справедливост. И лично за мен и моето семейство той върна това чувство за справедливост, което ни беше отнето от решението на Апелативния съд.

От Съюза на съдиите пък защитиха действията на апелативния състав председателстван от Калин Калпакчиев, като обясниха, че предсрочното освобождаване на Полфрийман не е помилване или амнистия, нито е прецедент и обясниха, че очаквали Съдийската колегия на ВСС да ги защити, а не да заеме позицията на критиците.

Капка Костова, съдия, член на Съюза на съдиите, бивш член на ВСС: При такава проявена агресия и атака и охулване и закана и обиди, бих казала, към съда, ние очакваме друга реакция, защото това е органа съставен от колеги, част от които и ние сме изпратили там, за да отстояват независимостта на съда.

Близки и приятели на Андрей Монов се събраха на протест срещу апелативния съдебен състав с председател Калин Калпакчиев и обясниха, че не личността на съдиите, а решението им е причина за недоволството.

Тодор Илиев: Неадекватното отношение на част от българската правораздавателна система. За мен това е оронване на националния ни престиж. Липса на каквато и да било адекватна защита на българските граждани.
Славчо Велков: Точно това ме провокира, мъката на това семейство и огромното разочарование от подобно решение, което позволява на физическия убиец Полфрийман да напусне безпрепятствено България.

Дали Джок Полфийман ще напусне България сега зависи от съдиите във Върховния касационен съд, които преди да гледат делото, трябва да кажа спират ли изпълнението на определението за предсрочно освобождаване до решаването на казуса по същество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Посланици от над 20 държави на откриването на Епископската базилика в Пловдив
​Посланици от над 20 държави на откриването на Епископската базилика в Пловдив
Радев и Захариева коментираха въпроса за отпадането на визите за българи в САЩ
Радев и Захариева коментираха въпроса за отпадането на визите за българи в САЩ