НОВИНИ

На 6 февруари подписват Протокола за присъединяване на Македония към НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че церемонията по подписването на Протокола за присъединяване на Македония към Алианса ще се състои на 6 февруари.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:20, 02.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
февруари подписват протокола присъединяване македония нато

"На 6 февруари ще пишем история: Съюзниците на НАТО ще подпишат Протокола за присъединяване със Северна Македония в присъствието на външния македонски министър Никола Димитров", написа Столтенберг в Туитър.

След ратификацията на Договора от Преспа от Атина и Скопие беше отстранена и последната пречка за членството на Македония в Северноатлантическия алианс.

Церемонията по подписването на Протокола по присъединяването ще се състои в централата на НАТО в Брюксел в присъствието на 29-те посланици на страните членки на Алианса.

След подписването на Протокола той трябва да бъде ратифициран от всеки от 29-те членове, като се очаква първа да бъде Гърция, която, според някои съобщения, ще направи това на 8 февруари.

Ако всичко върви по план, министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска ще участва за първи път на министерската среща на НАТО на 13 февруари, но без право на глас, докато Македония не стане пълноправен член на Северноатлантическия алианс.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди на протест в Мадрид с искане за по-високи пенсии
Хиляди на протест в Мадрид с искане за по-високи пенсии
ГДБОП разследва неправомерен достъп до деловодството на община Ловеч
ГДБОП разследва неправомерен достъп до деловодството на община Ловеч