НОВИНИ

На 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката

Днес отбелязваме един много приятен празник, а именно-световния ден на целувката. В студиото на „Денят започва“ празника обсъдиха фитнес инструктура Лазар Радков и психолога Инна Антонова.Любопитни факти за празника разказа Тереза Ставрева.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:23, 06.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Магията на целувката е способна да направи с нас доста неща, всички сме виждали онези дами във филмите, чийто крак леко се свива назад, когато устните им се докоснат с тези на любимия. Всъщност, ако това е холивудска фикция, то с тялото ни в действителност се случват интересни неща.

Учестен пулс и по-висока телесна температура са сред нещата, които една целувка e способна да ни причини. За онези от вас, които не обичат да спортуват, по-честото целуване е добра алтернатива за поддържане на тялото. Една по-страстна целувка изразходва поне 12 килокалории. И това не трябва да ни изнендва, защото по време на целувка 34 от лицевите ни мускули са активни.

Ползите за здравословното ни състояния и тонуса ни, обаче далеч не свършват с това. Учени са установили, че честото целуване удължава живота с около пет години. Нещо повече-целуването доказано ни прави по-щастливи, а по-време на него тялото ни отделя огромно количество от хормона на щастието-ендорфин.

Замисляли сте се когато целувате половинките си, накъде накланяте главата си?

Оказва се, че повечето хора накланят главата си надясно. Изненада за никого не е ако кажа, че 90% от жените затваряме очите си по време на целувка, но едва половината от мъжете го правят.

А иначе историята на целувката е доста интересна. Теории за появата ѝ има много. От това, че в древността хората го правели, за да се топлят, до това, че сме взаимствали този акт от животните, които допирали устните си. За най-релевантно твърдение, обаче до ден днешен се приема, че целувката произлиза от храненето уста в уста между майка и дете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо банкоматите стават все по-честа мишена за крадци?
Защо банкоматите стават все по-честа мишена за крадци?
Звезди от балета на Хърватия на гости на оперния фестивал в Пловдив
Звезди от балета на Хърватия на гости на оперния фестивал в Пловдив