НОВИНИ

На 91 г. почина основателят на Икеа Ингвар Кампрад

Ингвар Кампрад, основателят на шведската мебелна верига Икеа (Ikea), е починал, съобщи днес компанията, цитирана от Франс прес и Ройтерс. Основателят на Икеа и банка Икано (Ikano), един от най-великите предприемачи на XX век, Ингвар Кампрад почина мирно в дома си в Смоланд, Швеция, на 27 януари, се посочва в изявлението. Кампрад бе на 91 години.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:12, 28.01.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света
почина основателят икеа ингвар кампрад

Той създава Икеа през 1943 година, когато е едва 17-годишен. Успех постига обаче едва през 1956 година, когато компанията става първата, предлагаща мебели в компактни опаковки.

Идеята му хрумва, докато гледа как работници демонтират краката на маса, за да може тя да се събере в колата на клиента и осъзнава, че спестяването на място означава спестяване на пари.

Роден на 30 март 1926 г. в Южна Швеция, Кампрад започва като продава кибрит на съседите си едва петгодишен и скоро разширява предлаганите стоки със семена, украса за коледни елхи, моливи и автоматични писалки.

"Ингвар Кампрад бе велик предприемач от вида, типичен за Южна Швеция - трудолюбив и упорит, с много топлина и закачливи искри в очите. Той работи до самия край на живота си, оставайки верен на максимата си, че повечето неща тепърва трябва да бъдат направени", отбелязва компанията. Веригата в момента е на път да отчете годишни приходи от 50 млрд. евро (62 млрд. долара).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станаха ясни кандидатите за следващ Видински митрополит
Станаха ясни кандидатите за следващ Видински митрополит
Расте броят на жертвите след атентата в Кабул
Расте броят на жертвите след атентата в Кабул