НОВИНИ

Акушерката Емилия Ковачева: "Не съм виновна"

Софийският градски съд не даде ход по делото срещу акушерката от болница "Софиямед" Емилия Ковачева. Тя е обвинена за това, че на 18 април 2015 г. е направила опит умишлено да умъртви новородено. По ирония на съдбата делото срещу акушерката трябваше да започне в деня, когато по стар стил се празнуват Бабинден и Денят на родилната помощ.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
11:03, 21.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

На влизане в съдебната зала акушерката каза, че не се чувства виновна за случая. По думите ѝ бебето Никол имало родови травми. Родителите ѝ обвиниха медиите за това, че дъщеря им Емилия Ковачева е в съда.

Случаят от края на април потресе цялата страна заради жестокостта си. Впоследствие стана ясно, че има още четири бебета, които също са били бити от акушерката Емилия Ковачева.

Пред журналисти в съдебната зала днес тя каза, че те били с "родови травми”. Майката на обвинената акушерка се намеси в защита на дъщеря си, казвайки, че едното било с изкривено краче, другото със счупена ключица.

"83 минути може ли да биеш 3 кг кайма и да остане човек", попита бащата на подсъдимата Емилия Ковачева. Той каза, че дъщеря му не е виновна. Дори се гордеел с нея. Според баща ѝ записите от камерите били фалшиви.

В залата се явиха и родителите на малката Никол, която все още е под лекарско наблюдение - Румен и Станислава Димитрови.

Съдът конституира като граждански ищци и частни обвинители родителите на детето. Чрез своя адвокат Даскалова те предявиха обезщетение в размер на 400 000 лева.

Майката и бащата на обвиняемата Ковачева – Радка и Иван Шопови, ще могат да бъдат защитници по време на процеса на своята дъщеря.

В края на декември миналата година, прокуратурата внесе обвинителния акт. Според обвинението, деянието е извършено по особено мъчителен за малката Никол начин. Според вещите лица от досъдебното производство, без оказаната своевременна медицинска помощ е щяла да настъпи смъртта на детето. От данните по делото стана ясно, че акушерката Емилия Ковачева не е споделила с никого, че бебето е в тежко състояние. От видеозаписи се видя, че по време на нощното си дежурство Ковачева е удряла неколкократно детето, което впоследствие беше лекувано в болница "Токуда".

;

В момента Емилия Ковачева е с мярка за неотклонение "домашен арест". За извършеното от нея престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Процесът разглежса съдия Владимир Астарджиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече туристи в Бачковския манастир и Асенова крепост
Повече туристи в Бачковския манастир и Асенова крепост
LIVE FEED: Основните моменти от пресконференцията на президента Росен Плевнелиев
LIVE FEED: Основните моменти от пресконференцията на президента Росен Плевнелиев