Днес е Бабинден - един от най-големите празници у нас, посветен на жените-акушерки, които израждат децата и помагат на родилките на станат майки. Празникът е известен още и като денят на родилната помощ. Старата традиция и обичаите за Бабинден са съхранени и до днес на много места в страната. За поредна година, в село Балканци край Стражица празникът беше пресъздаден с много веселие, танци и музика. Вижте!

Балканци, Стражица

По традиция, от рано сутринта село Балканци се огласи от народни песни и танци. Празникът тук започна с бракосъчетание на млада булка и нейния избраник.

Даринка Бонкова - кмет на с. Балканци: "Тук сме в един дом с многолюдно семейство, където приготвят днес една сватба, откъде се тръгва именно, за да стигнем до днешния ден Бабинден! И кръщенето на едно дете, което е също от семейството да му дадем име!"

И както традицията повелява, на Бабинден млади и стари задължително отиват в дома на старата баба-акушерка, която слага на челата на децата мед за здраве през цялата година.

"Акушерката отиваме при нея и тя къпе бебето там, после я даряваме с дарове, студ, сняг не ни спира нищо! Ще събираме за куклата парички за памперси, за мляко, и за това си я носим да видят, че си имаме бебета!"

За да покажат своята признателност и уважение към бабата-акушерка, младото семейство, както и всички майки в селото поляха ръцете й с вода от герана.