В деня, в който се честват светиците София, Вяра, Надежда и Любов се чества и празникът на град София.

Честванията започнаха сутринта с тържествената сесия на общинския съвет. На нея 13 души получиха званието почетен гражданин на София. Веднага след това беше отслужен водосвет и беше издигнато знамето на София.Тържествата продължиха с концерт пред „Музея за история на София", а в момента в Народния театър „Иван Вазов" започва церемонията по връчването на наградите на Столичната община за постижения в областта на културата. Там е репортерът ни Карина Караньотова, от която ще научим повече за атмосферата и гостите на събитието.

София

През целия ден в столицата настроението беше празнично.

Един от най-големите подаръци за столичани днес беше пускането на някои от основните булеварди, които бяха ремонтирани през лятото: бул. „Арсеналски“, бул. „Васил Левски“ ул. „Цар Симеон II“ и Източната тангента на Околовръстното шосе.

В началото на октомври се очаква да се пусне за движение бул. „Пенчо Славейков“, но ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ се бави, като се очаква да се завърши в началото на месец ноември.

Фандъкова: Честит празник на софиянци и на всички, които обичат София (СНИМКИ)

Фандъкова: Честит празник на софиянци и на всички, които обичат София (СНИМКИ)

В Деня на София всички културни институти на Столичната община са с вход свободен. Вече започна и тържественият водосвет и церемонията по издигането н...

Денят започна с водосвет и издигането на знамето на столицата.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Истината е че градът са хората и затова се радвам, че в последните години в града има достатъчно инвестиции, за да може хората да имат добра работа, децата да имат все по-добри училища. Това е най-важното, благодаря на хората за търпението, разбирането и подкрепата. Все повече ще имаме нужда от включването на гражданите в развитието на нашия град.
Мими Николова, певица, почетен гражданин на София: Развива се много добре и всички много я харесват, чужденците казват „Вие не знаете, че живеете в един рай!“ Като се върви по улиците, толкова е зелено , хора - празнуват, като че ли има фестивал!

Всеки момент ще бъдат отворени вратите на Народния театър, където ще започне церемонията по връчването на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Цялата церемония ще бъде излъчена в ефира на Българската национална телевизия.