НОВИНИ

На ​Еньовден билките са най-лековити

Според народните вярвания днес слънцето играе или трепти. Народните лечители казват, че събраните в ранното утро на Еньовден билки са най-лековити. Поверието гласи още, че преди изгрева старите билки трябва да бъдат изгорени, а огънят от тях се прескача за здраве. В нощта преди Еньовден в павликенското село Паскалевец, жените изнасят билкова ракия, като вярват, че в магическата нощ самодивите излизат, а от сълзите им тя става лековита.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Зорница Илиева
08:00, 24.06.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Билките, набрани преди изгрев на Еньовден, трябва да се пазят до следващата година, тъй като с тях се лекуват седемдесет и седем болести, дори и тази без име, казват жените в село Паскалевец.

Милка Върбанова: Трябва да бъдат набрани с роса, докато не е излязла лековитата им сила, защото слънцето като ги напече, защото като падне росата от тях, то си губи свойствата.
Галя Витанова: Както в цяла България, така и в Паскалевец се знае, че 77 болести има и 77 билки за всяка болест се намират, а една болест, която е незнайна, никой не знае каква е и какво ѝ е името.

В селото от векове на Еньовден се спазва и още една традиция.Тук не мъжете, а жените варят ракия по специална рецепта, в която слагат и еньовски билки. В магическата нощ я изнасят на полето и вярват, че самодивите излизат, а от сълзите им тя става лековита.

Галя Витанова: Жените варят ракия за мъжете си, мъжете пият ракия и подмладява, ако не друго поне сърцето им, а жените се радват, не на ракията, а на мъжете си. И това е тайната на паскалевската ракия.

Според народните вярвания на Еньовден започва далечното начало на зимата, като се казва, че Еньо си намята кожуха и отива за сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг за квалифицирани кадри в Банско
Недостиг за квалифицирани кадри в Банско
Петима души загинаха при токов удар в басейн в Турция
Петима души загинаха при токов удар в басейн в Турция