НОВИНИ

На Еньовден отбелязваме празника на билкарите и билките

Днес е Еньовден! Според народните вярвания слънцето играе или трепти, когато изгрява. Народните лечители твърдят, че събраните в ранни зори на Еньовден билки са най-лековити. Тази сутрин десетки вярващи в чудодейната сила на еньовските треви се събраха край поляните на местността Ксилифор край Велико Търново.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
06:36, 24.06.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Според народните вярвания на Еньовден, билките, набрани преди изгрев днес, трябва да се пазят до следващата година, тъй като с тях се лекуват всички болести.

Стефка Петрова: Магически е денят, вярва се, че билките имат най-голяма сила точно нощта срещу Еньовден. Вярва се, че трябва да се наберат 77 билки, болестите са 77 и половина, а за тази половинка, която никой не може да я назове каква е се бере каква да е трева и от нея се прави отвара и трябва да помогне.
Нина Костова: Сушат се и през цялата година се използват с лечебна цел.

Едно от поверията на Еньовден е свързано с мистичната мълчана вода, която младите момичета пълнят от три места в нощта срещу празника.

Стефка Петрова: Налива се при пълно мълчание от сладък извор, закрива се с престилка и вътре момите пускат китките си, на сутринта отварят и всяка започва да гадае.

Една от традициите на Еньовден е преминаването под венец от билки за здраве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилено полицейско присъствие в карловското село Розино
Засилено полицейско присъствие в карловското село Розино
Екрем Имамоглу печели изборите за кмет на Истанбул
Екрем Имамоглу печели изборите за кмет на Истанбул