НОВИНИ

На финал е делото за зверското убийство на студентката Вероника Здравкова

До месец се очаква Върховният касационен съд да се поризнесе по делото за убийството на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
13:05, 09.06.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
финал делото зверското убийство студентката вероника здравкова

Върховният касационен съд изслуша финалните пледоарии по делото. Процесът стигна до последната инстанция след жалба на подсъдимия.

Пред магистратите днес Илиян Здравков каза, че съжалява и поиска да му намалят наказанието, което е 30 години затвор. Прокуратурата и родителите на убитото момиче пледираха присъдата да бъде потвърдена. Обвинителят коментира, че в стария Наказателен кодекс за такива престъпления е било предвидено смъртно наказание и че случаи като убийството на Вероника, карат хората да искат смъртното наказание да бъде върнато. Прокурорът отбеляза още, че ако процесът не е бил по съкратена процедура, е щял да приключи с доживотен затвор.

Защитата на родителите на Вероника посочи в аргументите си, че престъплението е извършено с особена жестокост и още, че Здравков е осъждан шест пъти за различни престъпления и очевидно наказанията не са изиграли превъзпитателна роля, затова той трябва да бъде изолиран от обществото.

23-годишната студентка беше ограбена и зверски убита в района на жп гарата във Велико Търново на 28 февруари миналата година.Тялото на момичето беше открито във водите на река Янтра след два дни издирване. Установено беше, че е ударена осем пъти по главата с брадва.

Здравков беше признат за виновен от две съдебни инстанции и получи 30 години затвор. Магистратите бяха длъжни да редуцират наказанието, защото подсъдимият се призна за виновен и делото беше разгледано по съкратена процедура. Съдът определи той да плати и по 100 000 лв. обезщетение на родителите на убитото момиче.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е домакин на международна среща на газовите оператори в Европа
България е домакин на международна среща на газовите оператори в Европа
Шефът на АПИ Лазар Лазаров: Информацията за договорите на Агромах не е вярна
Шефът на АПИ Лазар Лазаров: Информацията за договорите на "Агромах" не е вярна