НОВИНИ

​На италианския остров Иския започна срещата на вътрешните министри на Г-7

Вътрешните министри на страните от Г-7 се събраха на италианския остров Иския да обсъдят заплахата от чуждестранните бойци, които бягат в други държави след падането на няколко джихадистки крепости в Сирия и Ирак, предаде Франс прес. Другият голям дебат на Г-7, който ще приключи утре следобед, ще е борбата с онлайн тероризма, и в него ще участват представители на четири от интернет гигантите: Гугъл, Фейсбук, Туитър и Майкрософт.

bnt avatar logo
от БТА
21:13, 19.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
​на италианския остров иския започна срещата вътрешните министри

Италианският вътрешен министър Марко Минити посрещна колегите си от САЩ, Канада, Япония, Франция, Германия и Великобритания, както и европейските комисари за миграцията Димитрис Аврамопулос и за сигурността Джулиан Кинг и генералния секретар на Интерпол Юрген Щок.

След освобождаването на сирийския град Ракка, който бе крепост на радикалната групировка "Ислямска държава", съдбата на намиралите се там чуждестранни бойци е от особена важност за участниците в тази среща на Г-7. На нея ще бъде обсъден и обменът на информация между държавите с цел ефикасна борба срещу това явление.

Между 25 000 и 30 000 души от стотина различни националности, в това число 5000 от Европа, съставят този добре обучен контингент бойци, които може да се разпръснат из цял свят. "Част от тях със сигурност са убити, но не знаем колко. А други ще се опитат да се върнат у дома и това е една от темите, които ще обсъдим", казва Минити в публикувано днес интервю за в. "Стампа".

Около 2000 полицаи и военни се грижат за сигурността на делегациите по време на форума на остров Иския. Около 200 демонстранти антиглобалисти, дошли от Неапол, преминаха в шествие на пристанището на Иския зад транспарант с надпис "Не на Г-7. За един свят без граници". Шествието бе държано на разстояние от мястото, където заседават делегациите за министерската среща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напролет засаждат първите фиданки в опожарените гори над Кресненското дефиле
Напролет засаждат първите фиданки в опожарените гори над Кресненското дефиле
Петима русенски медици бяха отличени за Деня на българския лекар
Петима русенски медици бяха отличени за Деня на българския лекар