Русия избира президент, 110 милиона руснаци имат право на глас. Няма съмнение, че безспорният победител ще бъде Владимир Путин. Въпросът е с колко и при каква избирателна активност. Междувременно председателката на руската Централна избирателна комисия съобщи, че сайтът на ЦИК е бил подложен на компютърна атака от IP-адреси от 15 страни. Засега не е ясно дали тази атака ще се отрази на преброяването на бюлетините.

Избори в Русия: 110 милиона души гласуват за нов президент

Избори в Русия: 110 милиона души гласуват за нов президент

Около 110 милиона руснаци се изправят пред урните, за да решат кой ще управлява страната през следващите шест години. За сигурността на вота се грижат...

Като истински празник - така изглеждат изборите в Русия. Няма информация за опашки пред секциите, но потокът от хора е непрекъснат.

Виктория Сергеенко: "Гласувах за просперитета на нашата страна. За нас, за мен и за семейството ми изборите са важни, ние винаги участваме. Познаваме кандидатите. Гласуваме за бъдещето на Русия."
Нина Коваленко: "Винаги гласувам и за мен това е като празник. Знаех за конй кндидат искам да гласувам, а и правнучката помогна и каза своето мнение."
Станислав Наумов: "Знаете ли, много уважавам политиците, които направиха възможни демократичните промени в нашата страна. Мисля, че е важно това да продължи, и да бъдем едно модерно и отворено общество, и конкуретноспособна икономика."

Правото си на глас вече упражниха и някои от кандидатите за президентския пост. Владимир Путин пусна бюлетината си в секция в сграда на Руската академия на науките, където гласува и на предишните избори през 2012 г. На въпрос какъв резултат ще смята за успешен, Путин отговори:

Владимир Путин, кандидат за президент: "Всеки, който дава право да се изпълнява длъжността президент на Руската федерация."

Правото си на глас вече упражниха кандидатът на Комунистическата партия - Павел Грудинин и на Либералн-демократическата партия - Владимир Жириновски. 145 000 наблюдатели, от тях 1 500 от чужбина, следят изборния процес за нередности и нарушения.

Вече се появиха информации, че има секции, в които камерите не са насочени към гласуващите, както и за нерегламентирани промени при регистрация на избиратели. Повече от 500 хиляди души се грижат за сигурността на вота.

© БТА
Владимир ​Путин ще смята за успех всеки процент от гласовете

Владимир ​Путин ще смята за успех всеки процент от гласовете

Кандидат-президентът и настоящ държавен глава на Русия Владимир Путин каза, че ще смята за успех всеки процент от гласовете, който дава му право да из...

Към 10:00 часа московско време в президентските избори в Русия са гласували 16,55 на сто от избирателите, съобщи председателката на ЦИК Елла Памфилова, предаде ТАСС. През 2012 г. към този час активността е била 6,53 на сто.