Родители на деца от пернишко училище се изправиха един срещу друг заради обучителна програма против насилието. Едните твърдяха, че в програмата се преподава сексуално обучение на твърде малки деца, а другите - че тя е полезна. Просветният министър спря програмата. Кога и как да се преподава сексуална тематика в училище и скандално ли е това да се случва в четвърти клас? - в Сутрешния блок на БНТ дискутираха детският психолог Иван Игов и депутат от ВМРО Красимир Богданов.

Според депутата притеснителното е това, че в прекалено ранна възраст се представят доста сложни и дискусионни теми, свързани със сексуалното и репродуктивното здраве.

Красимир Богданов - депутат от ВМРО: Никой не отговори на въпроса кога трябва да започне това обучение, кой трябва да отговаря за него и какво трябва да включва то. Иначе за нас няма съмнение, че такъв тип образование има своя смисъл, но ние твърдо настояваме това да е под контрола на МОН, да бъде в специални часове за обучение на интегрираната програма. И в момента в часовете по биология се изучва, по-големите в часовете по психология също. Но на деца в началния курс на обучение да се представят и то по доста спорен начин теми, свързани със сексуалността, за нас е неприемливо.

Психологът Иван Игов заяви на свой ред, че децата в четвърти клас в никакъв случай не са твърде малки за такива теми. Той коментира, че подобни въпроси детето задава още на три-четири години. Според него родителите и учителите не са подготвени да говорят за това и се объркват.

Иван Игов - детски психолог: Всяко дете на петгодишна възраст вече влиза в интернет, на 7 години спокойно сърфира и това означава че някъде там, на тази възраст всички деца до едно са виждали порнографски сайтове и доста по-страшни неща отколкото в училище. Ние определено сме закъснели. Даже тази сутрин министър Вълчев каза, че нямаме равно сексуално образование. В никакъв случай не трябва да се гордеем с това. Със 70% се е увеличил броят на заразените с ХИВ в България, само миналата година има 2000 забременели деца под 14-годишна възраст, само миналата година са се разболели над 350 човека от СПИН.

Красимир Богданов уточни, че притеснителното в случая е опитът на различни фондации по спорен начин да представят на подрастващото поколение темите, свързани със сексуалността. "Ние прегледахме материалите на тази фондация, предложила обучението и тя по нищо не се различава от проводниците на джендър идеологията в България", допълни Богданов.

Иван Игов пък контрира, че това е измислена идеология, защото в английския език думата джендър означава "пол". "През 20-години на миналия век, когато започва да се изучава човешкият пол, в психологията възниква проблем с терминологията в английския език, думата "секс" започва да се използва все повече като полов акт и затова започва да се използва латинската дума gender като пол. В науката няма друг смисъл", каза още психологът.

Вижте още от разговора във видеото.

Наказват дисциплинарно шефката на РУО-Перник заради програмата против насилие

Наказват дисциплинарно шефката на РУО-Перник заради програмата против насилие

Шефката на Регионалното управление по образованието в Перник ще бъде наказана дисциплинарно. Причината - скандалът, при който родители на деца от перн...