Отпадъците, предназначени за изгаряне, които пристигат в България, трябва да отговарят на определени изисквания. Това каза в "Сутрешния блок" на БНТ специалистът по екология и опазване на околната среда Рашид Рашид. Той коментира и случая със задържаните в Италия отпадъци, които са предназначени за страната ни.

Рашид Рашид, специалист по екология и опазване на околната среда: Понеже казаха, че отпадъците са смесени. Те трябва да отговарят на определени изисквания, за да могат да се изгарят не от гледна точка на намаляване на замърсяването, но и от технологична гледна точка - калорийност и т.н.

Ако са били предназначени за депониране, те не са подходящи за изгаряне, поясни той. Ако могат да се изгарят обаче, изискванията са свързани единствено с калорийно съдържание. Така че в случая е важно да се проверят какви са тези отпадъци.

Все още не е ясен крайният получател на задържаните над 800 тона опасен боклук

Все още не е ясен крайният получател на задържаните над 800 тона опасен боклук

Италианското следствие е поставило забрана да бъде изнасяна информация за откритите вчера над 800 тона опасен боклук край Милано, за който още снощи в...

Експертът коментира необходимо ли е държавата ни изобщо да приема отпадъци.

Рашид Рашид: В случая най-вероятно е изгодно за тази инсталация, която ще ги изгаря, защото самата инсталация получава средства за дейността. От друга страна те не плащат за емисии. Ако се изгарят в ТЕЦ-овете, причината е за въглищата, които се използват там, се плащат допълнителни пари за квоти, които са емисии парникови газове.

За отпадъците те получават пари от една страна, от друга страна за частта, която е биологична компонента, не плащат, добави той. По думите му това ще става практика все повече, понеже цените за квоти се увеличават.

Вижте целия разговор във видеото

Чии са тоновете негодна пластмаса, заловени във вагони на гара край Милано?

Чии са тоновете негодна пластмаса, заловени във вагони на гара край Милано?

Чии са тоновете негодна пластмаса, заловени във вагони на гара край Милано? Случаят, който италианските власти разследват, повдига нови въпроси за път...

Още по темата Казусът с боклука