НОВИНИ

На какви изисквания трябва да отговарят отпадъците, които пристигат в България?

Отпадъците, предназначени за изгаряне, които пристигат в България, трябва да отговарят на определени изисквания. Това каза в "Сутрешния блок" на БНТ специалистът по екология и опазване на околната среда Рашид Рашид. Той коментира и случая със задържаните в Италия отпадъци, които са предназначени за страната ни.

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 13.12.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Рашид Рашид, специалист по екология и опазване на околната среда: Понеже казаха, че отпадъците са смесени. Те трябва да отговарят на определени изисквания, за да могат да се изгарят не от гледна точка на намаляване на замърсяването, но и от технологична гледна точка - калорийност и т.н.

Ако са били предназначени за депониране, те не са подходящи за изгаряне, поясни той. Ако могат да се изгарят обаче, изискванията са свързани единствено с калорийно съдържание. Така че в случая е важно да се проверят какви са тези отпадъци.

;

Експертът коментира необходимо ли е държавата ни изобщо да приема отпадъци.

Рашид Рашид: В случая най-вероятно е изгодно за тази инсталация, която ще ги изгаря, защото самата инсталация получава средства за дейността. От друга страна те не плащат за емисии. Ако се изгарят в ТЕЦ-овете, причината е за въглищата, които се използват там, се плащат допълнителни пари за квоти, които са емисии парникови газове.

За отпадъците те получават пари от една страна, от друга страна за частта, която е биологична компонента, не плащат, добави той. По думите му това ще става практика все повече, понеже цените за квоти се увеличават.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавите от ЕС без Полша подкрепят мерките за борба с климатичните промени
Държавите от ЕС без Полша подкрепят мерките за борба с климатичните промени
Състоянието на 14-годишното момче, блъснато от кола на НСО, остава тежко
Състоянието на 14-годишното момче, блъснато от кола на НСО, остава тежко