НОВИНИ

На море в миналото (СНИМКИ)

Казват, че модата е добре забравеното старо, но малко осъвременено. Ако можеше и морската ни ивица да се модернизира и да се изгуби в миналото. Да изчезнат бетонните сгради, а хората да могат да си опъват чадърите и кърпите, където пожелаят.

Невяна Попова
от Невяна Попова
14:35, 30.06.2016
44105
Чете се за: 03:47 мин.
Още
море миналото снимки

Страницата във Фейсбук "Изгубени в миналото" събира картички на морските ни курорти от 60-те, 70-те и 90-те години на миналия век. Тази колекция показва какво Черноморие сме имали, а именно без бетонни сгради на самия плаж, където чадърите не са били лукс, а благо.

Коментарите и историите на хората под картичките съживяват всяка една картинка, като я превръщат в прозорец към онова, което сме изгубили.

Сами сравнете сега и преди. Отидете на море в миналото, като се потопите в тези ретро фотоси. Може би ще усетите и мириса на море.

;;

Под картичката с "Икарус"- а един от коментарите е на английски, а човекът си спомня как е снимал същата фотография от хотела си и е пътувал често до Варна с автобуса.

;;

А ето и какъв е бил курорт Златни пясъци съвсем в началото.

Картичка, издадена през 1960г.

;

Въпреки всичко хората и преди, и сега ходят на море там. Случвало се е плажът също да бъде претъпкан.

В кометарите под една от картичките Димитринка Емилова си спомня как някога всеки е можел да си позволи почивка на морето:

И най-обикновеният работник си позволяваше почивка на море, защото то беше по джоба на всеки! Картите бяха по 20 дни! Почивала съм в почивна станция на МВР в Созопол през 1982г.с карта за 20 дни. Накрая платих "крупната" сума от 18.00 лева само за храната! Нямаше големи заплати, но всеки имаше пари! И можеше да си позволи почивка! Сега? Сега познавам хора, които не са ползвали отпуск по 10 години! И пак нямат пари. Не само за море.

Картичка от 1980г., от колекцията на Mr. Paul Wortley.

;

Преди не е имало "селфита", не е сигурно обаче дали снимките от миналото са режисирани, или са уловили мига, но зареждат с лятна емоция.

;;

Златни пясъци 1967 г.

Долу вижте и един нощен изглед на ретро Златни пясъци. Хората от групата коментират, че тогава шум и почивка са съжителствали в хармония. Ето каво си спомня Христо Рангелов:

Можеше и да се веселиш, но и да си почиваш, заведенията бяха така разположени, че бяха или отдалечени от хотелите, или в подземната им част - някои барове, дискотеките, по-големите и шумни бяха в паркове, до плажа или в периферията на курорта.
;;

Изграждането на пръвия ни курортен комплекс започва през 1956 г. с построяването на 70 хотела с 15 000 места. Според идеята от онова време курортът е трябвало да съчетава възможността за семеен туризъм край морето с потенциала на един от най-реномираните балнеолечебни центрове у нас.

Ето какъв е сега.

;

Друг наш български курорт толкова се е променил, че от него е останало само името на български. Там по-често се чува чужда реч, а семействата едва ли са добре дошли в шумотевицата и нещата, които се случват там.

В миналото обаче е било различно.

Те бяха умело и умерено съчетани - старинността на Несебър и модерния курортен център Слънчев бряг, пише във фейсбук страницата "Изгубени в миналото". Според администратора днес това е само спомен:

Несебър се е превърнал в бит-базар за сувенири, а за Слънчев бряг най-често се споменава в криминалната хроника... Нека да си ги припомним такива, каквито бяха само до преди четвърт век.
;;

На картичката долу е курортът ни Слънчев бряг, а дали днес има спомен от спокойствието, което струи от снимката.

Картичка от 1977г.

;

Някога е имало и дюни на Слънчев бряг, природата е изместена от бетона днес. Но пък може да погледнем през този малък прозорец на времето, жалко само че не можем да върнем онова, което сме имали.

;;;;

Днес бетонът задушава пясъчната ивица. В самия курорт почти не се чува българска реч, да не говорим какви неща се случват нощем и колко много боклук и пияни хора има. От ресторантите те приканват да влезеш на английски, а когато разберат, че си българин, само се усмихват, знаят, че едва ли ще седнем при сегашните цени.

;;

Като споменахме боклук - някога плажната ивица на Албена се е почиствала всяка сутрин от трактори, теглещи приспособления с гребла, така че пясъкът е ставал приятно пухкав.

Курортът е открит през 1969г. Албена е очарователна с раздвижената си архитектура и зелените пространства между тях.

Може би това е един от най-запазените ни курорти.

;

Kартичка от 1976г.

Сега е даже по-красиво, коментират хората под снимката, някои обаче си спомнят, че морето им е излизало почти без пари.

Картичка от 1970 г.

;

И днес Албена е красива, бетонът все още не я е превзел. Дано така и да остане.

;

Заведенията винаги са били част от почивката. Някога са били малко по-различни, може би не толкова цветни, но пък е имало шоу с мечки.

Нека надникнем и в тях:

;;

Ресторант в Златни пясъци "Цигански Табор" пък е предлагал незабравима програма, включваща цигански романси и танци.

"Изгубени в миналото": Нямаше нищо общо с чалгата и други простотии. Успяваше да създаде добро настроение, да остави хубави впечатления и да бъде предпоставка летуващите да пожелаят на следващата година пак да посетят курорта.
;;;

За времето си невероятна атракция е бил и ресторант "Фрегатата". Сервитьори, облечени като пирати, са обслужвали туристите, а още на входа се е слагал мастилен печат на ръката на всеки посетител.

;;;

Златни пясъци не отстъпва - също си има своето незабрави място в миналото - бар "Колибите", който дори е бил обложка на "Балкантон".

;

Малките ни курортни селища и градчета също са се попроменили, можем да обърнем поглед назад и да ги видим. На картичките плажовете са пълни, както и днес.

Картичка от 1976г.


Коментар под снимката на Биляна Милева:

Спомняте ли си ММЦ!! Еха, това беше крайморско младежко градче. Супер. Бяхме там с гаджето /настоящ съпруг/ с карта от ДКМС....на палатка. Хранехме се в стол, като ни даваха и по една консерва. Когато вечер се разхождахме, оставяхме консервите на едни камъни и така "подпомагахме" онези, които нямат вечеря!
;;

И Фрегата "Арабела" е привличала като магнит туристите в Албена.

;;


Плажът на Kитен през 1978г.

Картичка от 1970г.

Групата "Изгубени в миналото" отделя и албум със снимки на къмпингите ни.

"Изгубени в миналото": По Черноморието ни имаше изградени много къмпинги за палатки или с бунгала. Бяха с различни категории и ако загърбим шумните и пренаселени евтини къмпинги, имаше и такива, в които ти беше приятно да изкараш почивката си. В някои от тях можеше да си опънеш палатката почти на плажа, там през деня да стоиш си беше истински ад - такава непоносима жега ставаше... Но пък имаше и къмпинги разпростряли се сред прохладата на рехави горички, с дървени бунгалца или собствени палатки, а чужденците най-вече къмпингуваха с каравани

Къмпинг Черноморец край село Черноморец, Бургаски окръг. Картичка от 1974г.

Къмпинг Юг край Мичурин, Картичка от 1975 г.


Къмпинг ЮГ край Мичурин, т.е. - Царево.


Шабла - къмпинг Добруджа

Нека посрещнем летния сезон с усмивка и сладолед в ръка, а може и с някоя ретро напитка.

Пожелаваме ви приятно лято, изпълнено с много положителни емоции!

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР към българите, пътуващи за Турция: Опасността от атентати е голяма
МВнР към българите, пътуващи за Турция: Опасността от атентати е голяма
Борис Джонсън няма да се кандидатира за нов лидер на британските консерватори
Борис Джонсън няма да се кандидатира за нов лидер на британските консерватори