В деня на Светите братя Кирил и Методий 27 български учители получиха приза "Учител на годината". Конкурсът е организиран от Синдиката на българските учители и се провежда за 21-ва година. Увеличение на учителските заплати с 18 на сто още от 1 октомври, вместо от началото на следващата година, поиска лидерът на Синдиката Янка Такева.

София Божурица, Долна Митрополия

Според Янка Такева, учителите са доволни от досегашното увеличение на заплатите си, но имат имат още едно искане: предвиденото увеличение на заплатите им от 1 януари 2019 г. да стане по-рано.

Янка Такева, председател на СБУ: Увеличението на работните заплати на учителите да се изтегли от 1 октомври 2018 година, защото тази година ще се пенсионират 4200 учители. За да може да се мотивират младите хора да влязат в образователната система още от октомври, правителството трябва да отпусне около 93 млн. лева.

Увеличението на заплатите през октомври ще бъде с не по-малко от 18%, каза още Такева и добави, че в Бюджет 2019 са заложени общо 362 млн. за учителските заплати.

​Красимир Вълчев, министър на образованието и науката
​Красимир Вълчев, министър на образованието и науката © БТА

Според министър Вълчев обаче тези средства не са планирани в бюджета.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: При добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори по това, но тези три месеца са сравнително малка стъпка в сравнение с това, което е предвидено следващата година. Увеличението на минималната работна заплата сигурно ще бъде по-високо от този процент. За дата не искам да се ангажирам, но средствата ще стигнат вероятно за по-голямо увеличение.

Наградите „Учители на годината“ бяха раздадени в 10 различни направления:

  • за хуманитарни науки
  • за природоматематически науки
  • за изкуства
  • за начални учители.

Получиха ги общо 27 учители.

33-годишната начална учителка Росица Ненчева от село Божурица, Плевенско, спечели наградата за „млад учител“. Тъй като работи от 18-годишна, на 33 тя вече е старши учител.

Росица Ненчева, ОУ „Христо Ботев“, село Божурица: Това е голям престиж за мен, признание на труда ми, на това, че съм отдадена на професията.

Росица Ненечва получи наградата за дигиталното обучение на учениците си и за работа по проекти.

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители
Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители © БТА