На Никулден жители и гости на Тутракан се събраха на брега на Дунав, за да отбележат празника на рибарите. По стар български обичай, на днешния ден те избират ватаф, което означава Цар на рибарите.

49-годишният Милен Поружанов е царят на рибарите в Тутракан за тази година. Това решиха единодушно неговите колеги на брега на Дунав навръх Никулден. Израснал е в семейство на дългогодишен рибар и капитан на кораб. От близо 20 години риболовът е основното му препитание. Освен да лови риба, Милен умее и да я приготвя.

Милен Поружанов, рибар: Тайната на добрия улов е постоянството. Най-вкусният шаран тайната е да е дунавски и да се прави на жар.

Изборът на ватаф на Никулден е възстановка на стар български обичай. А в града на рибарите се провежда за шеста поредна година.

Величко Атанасов, уредник в музея: Ватафът е главатарят на рибарите. Човекът, който отговаря за организацията на риболова. Той определя кой ще лови риба, кой ще я приготвя за пазара и кой ще прави рибена чорба.

Освен рибник за Никулденската празнична трапеза, най-възрастната жена приготвя обреден хляб. А преди да се качат на лодките, рибарите произнасят пред него молитва за богат улов.