НОВИНИ

Великият и Свят православен събор започна на остров Крит

Днес в 11 часа Православната академия на остров Крит започна официално работата си Великия и Свят православен събор. На него дойдоха 10 от общо 14 автокефални църкви. На събора не присъстват нашата, Руската, Грузинската и Антиохийската църкви.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:00, 20.06.2016
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Очаква се Съборът да разглежда шест теми - за православната диаспора, за автономията, за мисията на православната църква в съвременния свят, за отношенията на православната църква с останалия християнски свят, за важността на поста и как се провъзгласява тайнството брак и препятствията пред него. Днес Вселенският патриарх отново призова за единство на православните църкви.

Той каза, че е поканил четирите отсъстващи църкви да се присъединят към Събора с телеграми още в петък. Патриарсите на Москва и цяла Русия и на Антиохия днес отговориха в специални послания защо няма да дойдат на Събора. Българската и Ггрузинската църква не изпратиха такива.

Интересен факт е, че на събора се появи български клирик - архимандрит Харалампий от Видинска епархия. От Светия Синод обаче се разграничиха от него и помолиха Събора баджът му да бъде отнет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов проект за бездомните кучета във Варна
Нов проект за бездомните кучета във Варна
Превозвачи блокираха митница Пловдив
Превозвачи блокираха митница "Пловдив"