Социалистите обсъждат на пленум днес позицията на партията по Истанбулската конвенция. Преди десет дни от Изпълнителното бюро на БСП се обявиха против ратификацията на конвенцията.

Темата следи Вера Александрова.

Сергей Станишев подкрепи Истанбулската конвенция и изрази съжаление, че дебатът у нас се е изкривил. Това коментира пред журналисти председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и евродепутат Сергей Станишев преди заседанието на Националният съвет на БСП.

Сергей Станишев - председател на ПЕС: За съжаление, в България дебатът абсолютно се изкриви. Измислени или силно преувеличени страхове и абсурдни интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа изместват истинския проблем. А истинският проблем, който не търпи отлагане е насилието над жените. То е не само в България, навсякъде се случва. Вижте, само през последната година три жени бяха убити от техните партньори, след многократни оплаквания за насилие.

Разбирам загрижеността, която изразява Изпълнителното бюро, малко бях учуден от тази спешна реакция непосредствено след празниците и толкова категорична, коментира той. Станишев посочи, че само преди месец на съвета на ПЕС и БСП е подкрепила резолюцията, в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция.

По думите му тези неща, които се казват за конвенцията, просто ги няма. Станишев посочи, че в конвенцията се въвежда понятието "социален пол", но това е превод на понятието gender, с което се обясняват социално, културно определените роли на двата пола мъже и жени. Това е концепция, развита преди десетилетия и е в голяма степен общоприета, коментира той.

Има стереотипи и разбирания, различни в различните общества, за това какво трябва да бъде поведението на една жена и на един мъж, тяхната йерархия в обществото, това се трупа от хилядолетия, но има динамика - в крайна сметка до преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол, обясни Сергей Станишев. И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви и мъжът й едва ли не да бъде неин собственик, добави той.

Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има такъв спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и затова е изразил пред ръководството на БСП своята тревога и загриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията.