НОВИНИ

На прага на летния сезон много плажове по Черноморието все още нямат наемател

Министерството на туризма определи концесионерите на 4 големи плажа по Черноморието. До края на март предстои втори търг за някои от по-малките плажни ивици. Два месеца преди откриването на летния сезон има плажове без стопани. Причината за повторното им обявяване е липсата на кандидати или некоректно подготвени тръжни документи.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
09:02, 20.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Има опасност и тази година много от плажните ивици да останат без наемател и без охрана. От общо 237 плажа очакванията на Министерството на туризма са 150 да бъдат дадени за управление. За останалите 87 все още се търсят стопани. Сред тях са плажовете „Шкорпиловци", „Кранево" и Ахтопол-север. Специалисти от Басейнова дирекция "Черноморски район" са направили проучване на замърсеността на няколко плажни ивици в северната и южната част по българското Черноморие, които все още са без концесионер.

Стела Барова, главен експерт в Басейнова дирекция "Черноморски район"
Най-замърсен е плажът "Крапец" в северната част, също плаж Шкорпиловци и плаж "Алепу" в южната част.

Проблемът с чистота на неохраняемите плажните ивици е провокирало екоекспертите от варненската Басейнова дирекция да организират акции за почистване на плажовете. В една от първите екокампании по Северното Черноморие участваха ученици от Хуманитарната гимназия във Варна.

"Поне ние да започнем с плажа например и след това по-нататък".

Учениците коментираха още, че градските плажове във Варна не са особено чисти през сезона и настоямат за по-строг контрол от страна на институциите.

"Ние събрахме няколко чувала, които бяха пълни и много тежки и навсякъде има всякакви, най-вече опаковки от цигари от останали бански и така нататък - не са чисти".

Един от основните приоритети в работата на Министерството на туризма за лято 2017 е засиления контрол върху стопанисването на плажните ивици. Предвижда се да бъдат създадени повече групи, които да проверяват плажовете през лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва ли да бъде премахната опасната въртележка в парка Заимов?
Трябва ли да бъде премахната опасната въртележка в парка "Заимов"?
Хиляди излязоха на протест срещу полицейското насилие в Париж
Хиляди излязоха на протест срещу полицейското насилие в Париж